Za i protiv književnih konkursa

Written by on 13/03/2017

Pojaviti se na književnoj sceni ovih prostora za mladog umjetnika je, naravno, ostvarenje sna.  Književnost je nešto što je dato samo po sebi, nešto što je nemoguće dovesti u pitanje, za razliku od geopolitičkih formacija koje nastaju, nestaju i menjaju se. Jedan od načina probijanja na tu scenu su književni kokursi. Koliko zadovoljstva i sreće donose rezultati sa vlastitim imenom među dobitnicima nagrade, ali i tuge kada počnu stizati odbijenice. Tu se postavlja osnovno pitanje ovog članka: koliko su ti konkursi realni u ocjeni pristiglih radova?

Svejdoci smo svakodnevnog porasta broja izdavačkih kuća, knjževnih nagrada, časopisa i kritika što bi moža i bila pozitivna stvar da kvalitet novonagrađenih književnika recipročno ne opada. Ako tome dodamo i ustaljeni  književni milje kod nagrada sa većim novčanim nagradama, jasno je gnjušanje javnosti nakon rezultata.  

U nastavku podijeliću teks autora Mirnesa Sokolovića sa osvrtom na rezultate konkursa Fondacije za izdavaštvo.

Tekst pod nazivom ” Koliko košta jedan redak?” možete pročitati ovdje:

https://sic.ba/stav/mirnes-sokolovic-koliko-kosta-jedan-redak/

Da bih ostavio određenu dozu pozitivnosti, a naš portal to i jeste, podlijelit ću sa vama par stranica na kojima možete pratiti konkurse i prijavljivati se na njih ukoliko ste umjetnička duša. Svaki pozitivni rezultat mladih neafirmisanih književnika biće tretiran kao jedno ZA u korist tih konkursa. Živjela mladost!

http://konkursiregiona.net/

http://fenomeni.me/

http://prozaonline.com/konkursi/

http://edukacija.rs/nagradni-konkursi

http://sinhro.rs/aktuelni-knjizevni-konkursi/#.WMZXx2LIZmc

Postoji modifikovana tražilica:  http://www.najstudent.com/nagradni-konkursi/

Neka vam je sa srećom.

 

 

 

 


RadiYo Active

Current track

Title

Artist