Ne dominiraj glupošću!

Written by on 18/06/2018

Ja živim ovdje i sada.To je neizbježno. Svjesna sam da živimo u 21.vijeku i nekako se nosim sa svim stvarima koje je taj 21.vijek sa sobom donio. Osim sa jednom-sa ljudskom glupošću.

Stvari o kojima ponekad tako puno razmišljam i koje me kopkaju, većinom su one koje se ne mogu promijeniti. Kažem, živimo u 21.vijeku, s tim da je količina primitivizma obrnuto srazmjerna količini primitivizma u doba homo eractusa. Ustvari nije, možda je čak i veća. U eri “pametnih“ telefona i brzog razvoja tehnologije, poražavajuće je da nam ti isti pametni telefoni, većinom služe samo za selfije. Od svega toga, “pametan“ je samo opis slike dok smo i tom prilikom citirali Ivu Andrića, i “posudili“ njegov stav uslijed nedostatka vlastitog.

Živim ovdje, pa ne mogu a da ne primjetim. Jer, to je ovdje. Na svakom koraku, bilo gdje da se okrenete. Meni je, nekako poražavajuće kada vidim dijete, obasjano dobrotom; dijete kojem je svaka nova izgovorena riječ i djelo oličenje njegovog lijepog odgoja, kako se nalazi negdje u “ćošku“ društva. Od tako bitnih prave se, ljudskom glupošću, totalno nebitni. Njima se daje dojam da su nebitni.

Sa druge strane, nalaze se ovi koji su sve suprotno od toga. Oni su pak’ u centru pažnje. Oni se razbacuju svojom glupošću i ponose se sa njom. Njima ta glupost služi kao sredstvo dominacije.

U našem gradu vjerovatno biste prije saznali za osobu kojoj načelu piše “Ja sam mangup” i kojoj je jedino zanimanje ispijanje kafa po lokalnom kafićima. Jer se oni forsiraju. Onda biste okrenuli leđa i rekli kako je sve otišlo tamo gdje ne treba. Rekli biste kako nam mladi propadaju, kako nam je budućnost siva. A  ko je pogledao u “ćošak“ društva? Jer, upravo tamo nalaze se oni koje ste tamo otjerali. Svjesno ili nesvjesno? Oni koje ste ušutili, koje ste sputavali. Tu smo da ti kažemo da oni postoje i da su oni nada. Potrudi se da ih prepoznaš.

I dragi/a ti koji/a si u “ćošku“, ukoliko se desi, a desiće  se, da te pokušaju spustiti jer si ti-ti, jer nisi “oni”, ostani svoj/a. Kad tad ćeš isplivati iz tog ćoška društva, ali isplivat ćeš sa razlogom. Vremenom ćeš se naviknuti na neke stvari. I dalje ti neće biti svejedno, ali ćeš se prestati obazirati na komentare. Shvatit ćeš da je ljudska glupost sredstvo dominacije u šup*ku civilizacije. Ali ti ne dominiraj glupošću. Dominiraj istinskim vrijednostima. Njihova glupost će vremenom biti „nadmašena” nečijom većom, a tvoje vrijednosti će samo rasti. Sljedeći put kad poželiš da se istakneš, istakni se po nečemu dobrom. Ima smisla.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist