Upoznajte Footawce

Written by on 28/10/2015

Na inicijativu Mirze, a na Čebino negodovanje, nastala je ideja o okupljanju ekipe koja će povremeno, za svoj merak, zasvirati i napraviti dobar štimung na derneku. Nakon nekoliko uspješnih derneka i par autorskih pjesama, javila se potreba za ritam sekcijom (udaranje dlanovima od stol nije bilo sasvim dovoljno). Kao treći član, ekipi se pridružio Ismar, koji je tokom prve probe očitao Mirzi i Čebi jednu dobru lekciju iz sviranja, te tako zabetonirao svoje mjesto kao basista u bendu. Na mjesto bubnjara dolazi Kaza, kojeg je Mirza pozvao da se priključi ekipi na osnovu preporuke zajedničke kolegice sa fakulteta.

Bend je formiran, samo je još jedno nedostajalo. Nakon brojnih prepotentnih, furačkih i u najmanju ruku idiotskih naziva, Adnan Goro (prijatelj benda) u šali naziva ekipu “FUTAVCIMA”. Bend krasi sirova mladalačka energija, pjevni refreni, plesni ritmovi i društveno angažovani tekstovi.

Iako Futavci generalno spadaju u žanr rock muzike, članovi benda vole da koketiraju sa brojnim muzičkim pravcima, kao što su pop, punk, hip-hop, funk, ska, metal i sl. dok je težište benda i karakteristični stil naglašen tekstovima, koji na sarkasitčan i satiričan način govore o svakodnevnim životnim temama. Do sada, Futavci su snimili album prvijenac pod nazivom Socijalni Rock, u Shock Room studiju u Sremskoj Mitrovici, a pod dirigentskom palicom Nemanje Velimirovića, koji je i gostovao na nekoliko pjesama kao ritam gitarista.

Tekst: Amina Husejnagić, radio.active


RadiYo Active

Current track

Title

Artist