Bosansko narodno pozorište Zenica

Written by on 17/11/2015

Prepoznatljiv stil i dugogodišnja tradicija samo su neke karakteristike BNP-a u Zenici. Ovo pozorište opravdano zauzima značajno mjesto u porodici bosanskohercegovačkih pozorišta. Bosansko narodno pozorište (BNP) Zenica osnovano je početkom 1950. godine, kao peto narodno pozorište u BiH, nakon Sarajeva (1923.), Banja Luke (1931.), Tuzle i Mostara (1949.).

Prvu premijeru, 25. februara, izvelo je pod svojim prvim imenom „Oblasno narodno pozorište“. Dugogodišnja tradicija i postojanje pozorišta dokaz su brižljivo sastavljenog repertoara koji se prikazuje. Tokom svoje historije pozorište je izgradilo prepoznatljiv stil čija vrijednost ne iščezava. Od osnivanja do danas BNP je odigralo 670 premijera i izvelo više od 10.000 repriznih predstava i programa, što je svakako plod truda i rada.

Pozorište je dobilo brojne nagrade i društvena priznanja, a to je pokazatelj izuzetnog kvaliteta i uspjeha. Veoma važnu ulogu je odigrao prelazak iz stare u novu zgradu 1978. godine, jer je time pozorište u Zenici dobilo boljie tehničke mogućnosti. Bosansko naodno pozorište Zenica u okviru svojih produkcijskih mogućnosti tokom jedne pozorišne sezone premijerno izvodi 9 – 11 predstava namijenjenih publici različitih uzrasta. Dvije do tri predstave namijenjene su djeci i omladini, ostatak «odrasloj» publici.

Vođeno ambicijom da ide ukorak s vremenom, da doprinosi rješavanju dilema savremenog čovjeka, BNP Zenica se u svom kreativnom postupku jasno opredjeljuje za njegovanje i afirmisanje bosanskohercegovačkog književnog i dramskog naslijeđa. Također, posebna pažnja u repertoarskoj politici poklanja se dramatizacijama značajnih domaćih i stranih proznih djela, te stimulisanju i afirmisanju mladih dramatičara.

Tekst: Ajla Semić, radioactive.com


RadiYo Active

Current track

Title

Artist