Utisci interkulturalne razmjene u dječije selo pestalozzi  u Švicarskoj

Written by on 07/10/2024

Udruženje „NAŠA DJECA“ Zenica u suradnji sa partnerskom organizacijom Kinderdorff Pestalozzi, ove godine je po 8. put realizovalo interkulturalnu razmjenu djece u Dječije selo Pestalozzi u Švicarskoj. Kao i svake godine, učešće u razmjeni uzelo je 40 djece iz različitih zeničkih škola, kao i 6 supervizorica. Trenutke razmjene, pored učesnika iz Zenice, djelili smo i sa djecom i supervizorima iz Moldavije.

Razmjena u dječije selo Pestalozzi predstavlja jedinstveno iskustvo za svako dijete koje je bilo dio razmjene, kako zbog samog putovanja u Švicarsku, boravka  u dječijem selu, radionica, tako i zbog niza drugih komponenti koje ovo iskustvo čine posebnim. 

„Boravak u dječjem selu Pestalozzi bio je nevjerojatno iskustvo koje ću pamtiti cijeli život. Svaki dan bio je ispunjen novim prijateljstvima, učenjem i predivnim trenucima. Ljudi koje sam upoznao, osoblje i vršnjaci  pokazali su toplinu i podršku koja je zaista posebna. Ovdje sam naučio puno o zajedništvu i vrijednosti povezivanja s drugima. Ovo mjesto je puno više od običnog sela – postalo je dom na neko vrijeme, i bit ću zauvijek zahvalan na prilici da budem dio ove zajednice.“  – izjavio je naš Vedran Marunović i ovo je samo jedno od utisaka naše djece. 

Šta smo radili…

Svoje vrijeme tokom radnih dana djeca provode u školi, na interaktivnim radionicama tokom kojih uče o identitetu, dječijim pravima, migracijama i antidiskriminaciji. Radionice su osmišljene na način da kroz kreativne metode podstiču djecu na razvijanje kritičkog mišljenja, ali i diskusiju među vršnjacima. 

Slobodno vrijeme djeca su provodila baveći se sportskim aktivnostima, ali i Youth Clubu  gdje su imali priliku razvijati svoje talente i opustiti se nakon dnevnih aktivnosti. Pored toga, za djecu su organizovani i drugi sadržaji kao što su Movie Night i Karaoke Night. Posebno zanimljivi bili su i dani bez mobilnih telefona koji su djecu motivisali na kreativnost u organizovanju vremena uz neke druge sadržaje, ali i zajednička druženja bez društvenih mreža za koje su djeca rekla da su zapravo jako pozitivno uticala na njih. 

„Moja najdraža aktivnost je bila radioemisija koju smo snimali, jer je bila potpuno drugačija od ostalih radionica i to je za mene bilo jedinstveno iskustvo. Najviše mi se svidjelo to sto su aktivnosti u školi bila drugačije od standardne škole. Način rada je bio opušteniji i gledala sam na radionice kao na neki oblik druženja i zabave. Presretna sam jer sam upoznala dosta novih ljudi, kako iz Zenice, tako i iz Moldavije.“ – izjavila je Naima Delić, učesnica razmjene.

Jedan od učesnika razmjene, Afan Huseinspahić izdvojio je Youth Club kao najdražu aktivnost – „To  je mjesto gdje mogu izraziti svoju kreativnost u bilo kojem pogledu. Tu mogu crtati, bojiti mandale, svirati ukulele, igrati stoni fudbal i tenis, igrati pikado, družiti se, pjevati, pamtiti slike igrice Memory itd. Jednostavno, Youth Club je definitivno predivno mjesto pored kojeg sa svojim gracioznim mukanjem šetaju krave.“

Šta smo posjetili…

Vikenima smo istraživali predivne švicarske destinacije. Ove godine smo pored St.Gallena i Luzerna, posjetili Schafhaussen i Rajnine vodopade gdje smo doživjeli snagu i ljepotu prirode u njenom najimpresivnijem izdanju. Posjetili smo i Appenzell, glavni grad kantona u kojem smo odsjedali, a nakon kojeg smo se uputili na 1.143 metara nadmorske visine da bismo vidjeli jezero Seealpsee. Pored švicarskih gradova, posjetili smo i njemački Konstantz u kojem su djeca posebno uživala u slobodnom vremenu i sunčanom danu.  

Na kraju svake razmjene pamtimo samo lijepe trenutke, jer oni nadmaše one izazovne. Međutim, u 18 dana razmjene suočavamo se i s nekim izazovima koje zajedno treba prevazići i iz kojih možemo izvući lekcije. Zajednički život 40 djece i 6 supervizorica različitih karaktera donosi svoje izazove, s obzirom na to da provodimo vrijeme zajedno od jutra do mraka, a imamo vrlo malo trenutaka „samo za sebe“.

Osim toga, djeca se po prvi put na duže vrijeme odvajaju od roditelja, uče se samostalnosti i odgovornosti unutar velike grupe i uče se kako da se zauzmu za sebe. Upravo ti izazovi doprinose njihovom rastu i razvoju, čineći iskustvo bogatijim i nezaboravnim.

„Rekla bih da je u ovih petnaest dana najveći izazov bio sloga i strpljenje za druge, jer svi dolazimo iz različitih domova i načina zivota, a ovdje smo svi morali surađivati kako bi održali harmoniju u našoj kući. Razmjena me naučila tome da koliko god se razlikujemo, bilo to po osobinama, načinu zivota ili regije iz koje dolazimo, ovdje smo svi kao jedno. Svi pronademo nekoga na koga bas ličimo, kome možemo reći svoje tajne.“ – dodala je Naima. 

„U ovih petnaest dana trudila sam se da postanem bolja osoba, da na neki način postanem suosjećajnija, nježnija i da pokušam da razumijem sve ljude, a  opet i da izgradim veće samopouzdanje, da jasno iznosim svoje mišljenje i da me nije strah da se borim za nešto dobro.“ – Rania Tatarević.

“Mene je razmjena naučila puno toga o samostalnosti , o brizi o sebi, o solidarnosti, o mojim hobijima, o mojim željama, o snalaženju u životu i još puno, puno drugih stavki. Zaista sam zahvalan što sam imao priliku da učestvujem na ovako edukativnoj razmjeni.” – Afan Huseinspahić.

“Onaj momenat kada sam izašla iz busa, osvrnula se oko sebe i duboku udahnula svjež zrak- shvatila sam da će ovo iskustvo biti nezaboravno. Od samog života u kući s 20 vršnjaka i škole koja nam pruža priliku da se izrazimo kako god želimo i osjećamo, do prizora koje sam samo vidjela u filmovima – naučila sam toliko o samoj sebi. Koliko god smiješno zvučalo, smatram da nisam ista osoba koja sam bila prije 15 dana. Ovo iskustvo ću nositi kroz život.” – Uma Mešković

 

Autorica teksta: Adna Kepeš


RadiYo Active

Current track

Title

Artist