Ko će zaustaviti vršnjačko nasilje?

Written by on 19/02/2016

Plavi telefon, savjetodavna, anonimna i besplatna linija za djecu, 18.02.2016. godine, obilježava tri godine rada linije. Tim povodom snimljen je ovaj video koji govori o problemu vršnjačkog nasilja. Ovim filmom želimo skrenuti pažnju da je i vrijeđanje oblik vršnjačkog nasilja koje često preraste u dugotrajno maltretiranje, a u nekim situacijama i u fizičko zlostavljanje. Također, želimo da prikažemo da je važno reagovati i na ove oblike nasilja jasno i nenasilno te spriječiti dalje razvijanje nasilja.

Smatramo da se situacije koje su u videu prikazane, ali i brutalnije situacije nasilja, često zanemaruju i da velika većina javnosti okreće glavu u pomisli kako su to ‘dječija posla’. Često javnost ima priliku da reaguje ali to ne čini. Zaboravlja se da okretanjem glave od nasilja nas čini saučesnicima u tom nasilju, bilo da se radi o vršnjačkom, porodičnom ili drugom obliku nasilja nad djecom.

Svi mi smo pozvani da reagujemo i da zaštitimo svako dijete koje možemo.  Svaki oblik nasilja kojem je dijete izloženo ostavlja duboke tragove u samom djetetu, a posljedice mogu biti veoma tragične, kao što je samoubistvo djeteta, ali mogu biti manje vidljive, a veoma snažne kao što je bol, tuga, potištenost djeteta, povlačenje u sebe, depresija, anksioznost, povrjeđivanje sebe, loše mišljenje o sebi, gubitak povjerenja prema drugima, postizanje slabijih rezultata u školi.

Ne okrećite glavu, već se aktivno uključite i zaštite svako dijete koje je žrtva nasilja, na način na koji možete da ga zaštite. Video pokazuje neke od načina reagovanja kada je u pitanju vršnjačko nasilje. Ukoliko ste svjedok da je neko dijete žrtva nasilja možete i da pozove Plavi telefon i da anonimno prijavite nasilje, te da na taj način pomognete djetetu koje je u problemu. Broj Plavog telefona je 080 05 03 05.

Video je snimljen u sklopu projekta “Odgovoran/na sam i ja!” finansiran od strane Ministarstva Porodice, omladine i sporta a omogućen od strane Udruženja „Nova generacija“ i Dis Tearta.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist