PETICIJA: Ćiru na Trg Rudara u Zenici

Written by on 15/04/2016

Zeničani Sanjin Ganić, fotograf i Afan Abazović, turistički vodič, proteklih dana pokrenuli su potpisivanje peticije za obogaćivanje turističke ponude grada Zenice.

Ideja je da se turistička atrakcija ĆIRO izradi postavljanjem jednog napuštenog ćire (restauriranog i temeljnom antikorozivnom zaštitom obrađenog lokomotiva i vagona) sa depoa Rudnika mrkog uglja na Trg rudara, sa 15 metara šina, četiri-pet klupa, i osvjetljenjem sa obližnjih stubova ulične rasvjete.

Lokacija je sama po sebi autentična, jer predstavlja staru željezničku stanicu u Zenici a nalazi se i u blizini spomen obližja Rudniku mrkog uglja.

“Imamo jednog ćiru, na glavnoj kapiji Željezare, daleko od očiju, farban kako se koja firma promijeni. Na ovoj autentičnoj lokaciji, ćiro bi imao svoju edukativnu i estetsku svrhu, podsjećao sve posjetioce na veliki radnički simbol grada Zenice, a postao i svojevrsna turistička atrakcija”, istakao je Afan Abazović i dodao kako se nada da će inicijativa doći do nadležnih službi i da će uskoro početi sa realizacijom.

ONLINE peticiju možete ‘potpisati’ na ovom linku.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist