5 do 12 – mi dolazimo!


Sad ili nikad – Za Čelik, 27.02.

Teško je uopšte pisati o ovome, jer malo kome sa strane je jasno kako to da je klub sa najvjernijim navijačima, najboljom infrastrukturom i velikom tradicijom došao do samog kraja. Međutim, svi u Zenici znaju kakve su se igre vodile u i oko Čelika od nastanka Bosne i Hercegovine pa do danas.

I te silne igre su došle do kraja: dug je preko 10 miliona KM i jedino rješenje koje vide vladari (jedina adekvatna riječ za ljude iz Uprave i Skupštine) kluba je gašenje istog. Za njih je Čelik samo još jedno od preduzeća iz kojeg su izvukli i zadnju marku pa je vrijeme da ode u stečaj.

Ali su zaboravili jednu važnu stvar: Čelik je naš i nećemo ga se tako lako odreći! Svako ima svoju „Čelikovu priču“ i sa gašenjem Čelika bi bio ugašen nenadoknadiv dio naših života. Nema osobe u Zenici koja se ne sjeća svoje prve utakmice, prvog gostovanja, euforije prije i poslije važnih utakmica kao što se i ne može zaboraviti jeza koja prođe kad pjesma sa Juga zagrmi. Na leđima te jeze i euforije je nešto kasnije i izgrađen kult reprezentacije jer do utakmica u Zenici, iako je imala odličnih igrača, Bosna i Hercegovina je bila nebitan faktor u Evropskom fudbalu i miljama daleko od velikih takmičenja. Tek sa premještanjem utakmica na Bilino Polje i na leđima zeničke publike Bosna i Hercegovina je postala ozbiljna reprezentacija i na kraju „preko“ Zenice izborila nastup na Svjetskom prvenstvu. Sa urušavanjem Čelika koje se dešava zadnjih godina tako je i atmosfera oko kluba pala na nivo igara i stanja u klubu. Na nama je da izaberemo da li želimo da se prisjećamo uzavrelih atmosfera ili da ponovo od Bilinog Polja napravimo kultno mjesto.

Zato SVI trebamo izaći na proteste u subotu i podržimo prijedlog NGG „Za Čelik“. Za razliku od vladara kluba momci iz neformalne grupe građana „Za Čelik“ imaju jednostavno i učinkovito rješenje za naš klub. Reprogram duga + članski model = stabilan Čelik. Nema sitnih interesa, nema igara „iza kulisa“, jasno i transparentno. Sa podrškom ovom modelu svaki građanin Zenice će imati priliku da bude dio kluba i učestvuje u njegovom radu preko Skupštine. I ono najbitnije, sa izlaskom na ulicu jasno dajemo do znanja da nećemo dopustiti da se Čelik ugasi.

Vidimo se u subotu, pa da sutra mi sa ponosom pričamo svojoj djeci kako smo tog 27.02.2016. svi izišli na ulice i spasili Čelik od gašenja i omogućili mu normalno funkcionisanje kao što naši roditelji nama pričaju o kultnom gostovanju u Solunu za ulazak u prvu ligu Jugoslavije.

Ekipa radio “Active” dolazi – za Čelik i Zenicu!

Čelik


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist