Dan ružičastih majica

Written by on 24/02/2016

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu februaru.

Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka,koji je obukao ružičastu majicu posvećenu liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosile njegove školske kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije međunarodno prepoznate obljetnice.

U Bosni i Hercegovini će ovaj dan biti prvi put obilježen ove godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva obrazovanja i nauke Federacije BiH, a njegovu provedbu također podržavaju i kantonalna ministarstva obrazovanja, s ciljem da se smanji alarmantan broj slučajeva vršnjačkog nasilja, koji rezultuje- ne samo cjeloživotnim traumama, već i smrću učenika. Udruženje “Kap” će na “Dan ružičastih majica” plasirati dokumentarni film “Ti nisi sam/ sama” koji će biti distribuiran besplatno svim osnovnim i srednjim školama u Federaciji BiH, te svim zainteresiranim medijima.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist