Tajna Marijanskog rova u Pacifiku


Naučnici su postavili hidrofon na 11.000 metara duboko dno Marijanskog rova u Pacifiku, a rezultati trosedmičnog snimanja najdubljeg mjesta na svijetu više su nego iznenađujući. Hidrofon je snimao tri sedmice, a rezultati su zbunili ne samo javnost već i same naučnike.

„Pomislili biste da će najdublja tačka okeana biti jedno od najtiših mjesta na planeti. U stvari, buka je gotovo konstantna, kako prirodna tako i ljudski izazvana. Od zemljotresa na dnu, do tajfuna na površini, sve se čuje”, rekao je naučnik iz Nacionalne okeanske i atmosferske administracije SAD-a.

„Takođe, mnogo buke dolazi i od pomorskog saobraćaja, koji smo identifikovali prema pravilnom zvučnom šablonu propelera“, dodao je.

Cilj studije bio je da se izmjeri tačan nivo buke, za koji naučnici strahuju da raste i tako ugrožava podvodne ekosisteme.

Marijanski rov sa svojih 10.911 metara dubine, najdublje je mjesto u okeanu. Nalazi se u zapadnom Pacifiku, i kada bi se Mont Everest “ubacio” u njega, ispod površine vode ostalo bi jos 2.076 metara. Rov je prvi put otkriven 1951. godine od strane broda Celendzer, koji pripada britanskoj mornarici, koji ga je nazvao Celendzerov rov. Uz pomoć eha, on je izmjerio dubinu od 10.900 metara na koordinatama 11°19'N, 142°15'E.

Od 1957 godine vrše se mjerenja dubine ovog rova. Najtačnije mejrenje izvršeno je od strane japanske sonde Kaiko, koja se spustila na dno 24. marta 1995 i zabilježila dubinu od 10.911 metara.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist