Berina Čorić- Tumač znakovnog jezika


Dvadesetdvogodišnja Zeničanka Berina Čorić, studentica je Politehničkog fakulteta u Zenici te je tumač znakovnog jezika.

“S obzirom na to da sam dijete gluhih roditelja, znakovni jezik je za mene maternji. Naučila sam ga kroz odrastanje sa svojim roditeljima i ne sjećam se prvih trenutaka učenja. Odrastanje u svijetu tišine mi je donijelo veliko bogatstvo, a to je znanje znakovnog jezika”, započela je Berina svoju životnu priču.

Berina je studentica treće godine Politehničkog fakulteta u Zenici. Osim što studira, radi i kao tumač znakovnog jezika, kako na sudu tako i na raznim mjestima na kojima su prisutne gluhe osobe. Aktivni je član i volonter Informativnog Centra za gluhe i nagluhe. Ulaže mnogo ljubavi i energije u sve što radi i vjerujemo da je baš to tajna njenog uspjeha.

“Samostalno sam pokrenula i facebook stranicu »Ljubaznost je jezik koji gluhi čuju, a slijepi vide« . Edukativnog je karaktera na kojoj se nalaze razne informacije o svijetu tišine. Kroz postavljanje svojih slika sa prevedenim riječima na znakovni jezik pokušavam da široj masi prenesem neko osnovno znanje i probudim svijest o osobama sa oštećenjem sluha”, dodaje Berina.

Za poboljšanje statusa gluhonijemih osoba navodi i jedno od najboljih rješanja: “Zajednica nije dovoljno upućena sa ovom marginaliziranom skupinom ljudi, a sve to vodi ka problemima koje oni nažalost proživljavaju. Jedini način za rješenje ovog problema je da se Zakonom ( usvojenim 2009. godine) u sve javne institucije uvede tumač znakovnog jezika, jer bi time dali pristup svim gluhim osobama. Osjećali bi se kao dio ove zajednice i ono glavno ispunila bi se njihova osnovna ljudska prava.”

Planovi za budućnost ove studentice jesu i pokretanje kursa znakovnog jezika. Međutim, ovo je nešto što trenutno ne može sam organizovati, potrebna joj je podrška vlasti.

Nezadovoljstvom vlasti po ovom pitanju Čurić je nastavila: “Mogu reći da je položaj gluhih osoba u BiH zaista na najnižoj ljestvici. Narušavaju se njihova osnovna ljudska prava, jer nisu u mogućnosti da sami obavljaju bilo kakve aktivnosti. I u našem gradu ne radi se uopće o sprovođenju Zakona o upotrebi znakovnog jezika, ali nadam se da će se ljudi vremenom osvijestiti, da će se početi raditi na ovom problemu kako bi se kod gluhih osoba razvio osjećaj pripadnosti našoj zajednici.”

“Citat u kome se ja kroz svoju životnu priču pronalazim je: »Vječiti rat se vodi između ljudi, koji su tu na svijetu, da bi iz njeg izvukli što veću korist i onih koji su tu, da bi život na Zemlji učinili ugodnijim i korisnijim za sve ljude«, izjavila je za radio Active Berina Čorić.

FOTO: ugniz.hr


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist