Ananas jagoda (Pineberry)


Naziv ove vrste jagode nastao je kao kombinacija engleskih riječi pineapple (Ananas) i strawberry (Jagoda) zbog karakterisične arome ploda.

Ananas jagode nastale su spontanim ukrštanjem Čileanske jagode (Fragaria chiloensis) i Virdžinijske jagode (Fragaria virginiana). Pretpostavlja se da je ova vrsta jagode nastala u 18. vijeku spontanim ukrštanjem. Ipak, ona nikada nije zauzimala značajno mjesto u komercijalnom gajenju jagode i u jednom trenutku gotovo da je nestala. Ipak, grupa holandskih poljoprivrednika pronašla je ovu vrstu u Francuskoj, a zatim je uspjela da je sačuva od nestanka.

Plodovi ove jagode su sitni, bijele do blago ružičaste ili narandžaste boje sa karakterističnom crvenom bojom sjemenki. Kada nije još uvijek zrelo, ova voćka je zelena, kao i sve ostale pristojne voćke. Međutim, poslije postaje sve bjeljaa, ali je sva načičkana crvenim sjemenom – kao kod jagode, samo u obrnutom rasporedu.

Nije preporučljivo gajiti ove jagode u blizini standardnih crvenih sorti jer bi usljed ukrštanja moglo doći do razvoja drugačijih osobina i gubitka specifične boje i arome plodova.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist