Prva Zdravstvena gimnazija otvorena u Tuzli


U Tuzli je otvorena prva Zdravstvena gimnazija u BiH. Cilj je pripremiti učenike za studije medicine i animirati ih da ostanu u ovoj državi.

Novi smjer djelovat će u sklopu gimnazije “Ismet Mujezinović” koja ima prostorne kapacitete, laboratorije i potreban kadar. Izučavanje određenih predmeta će biti pojačano, a učenici neće imati vježbe.

“To nije medicinska škola. Završetkom ovog tipa gimnazije, kao i svakog tipa gimnazije, učenik ide dalje da se educira. Znači, na fakultet”, kazala je Alma Mujkanović, direktorica Gimnazije “Ismet Mujezinović”.

“Strukovni predmeti su osnovi zdravstvene struke, etika zdravstvenog radnika, anatomija i fiziologija, medicinska psihologija i pedagogija. Ostali predmeti su općeobrazovni. To je razlika između opšteg i zdravstvenog smjera”, objašnjava profesorica Mirsada Begović.

Zanimanje za ovaj smjer koji je otvoren prije nekoliko dana nije veliko, jer je tek šest od 60 učenika pokazalo interes. Podržavaju novi smjer, ali, ipak, upisuju opšti.

Uprava i profesori škole se nadaju da će uspjeti bar jedno odjeljenje oformiti ove godine kako bi animirali mlade da predznanja iz oblasti medicinskih i zdravstvenih nauka stiču baš ovdje, a ne u prepunoj medicinskoj školi.

Izvor: N1


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist