Kolektiv Kreaktiva zauzima mjesto na Umjetničkom festivalu Javorwood


Grupa umjetnika Kolektiv Kreaktiva najavljuje svoje učešće na festivalu Javorwood koji će se održati u subotu 06.08. od 10 sati. na olimpijskoj ljepotici Bjelašnici i lokaciji Javorov do.

Kolektiv Kreaktiva u sklopu ovog jednodnevnog festivala predstaviti će svoje umjetničke ideje u domenu Land Art umjetnosti, umjetnosti instalacije, performansa i ostalih savremenih umjetničkih praksi s kojima eksperimentiraju umjetnici Kolektiva. Umjetnici će tri dana prije festivala pripremati svoje radove u odnosu na lokaciju Javorov do za konkretni datum i festival.

Kolektivci koji će reagirati u domenu pejzažne umjetnosti za ovaj festival su: Asja Kunto, Denial Kečo, Esma Hajrić, Haris Fazlić, Leila Šeper i Nardina Zubanović iz Sarajeva, Almir Zakić, Dejan Kosanić, Marina Djapić iz Mostara i Marin Tudor iz Splita.

Kolektiv ”Kreaktiva”, (YAGE), je neformalna skupina samostalnih pojedinaca, umjetnika i aktivista formirana od 2009. Glavna ideja ovog umjetničkog kolektiva je pokazivanje i predstavljanje lokalnih multimedijalnih umjetnika u alternativnim prostorima, kao što su ulice i drugi privatni i javni prostori. Ovaj umjetnički kolektiv, jedini takve vrste u BiH, najviše aktivno djeluje u prostorijama Kino Bosna. Kolektiv Kreaktiva, osim snažne podrške koju ima od lokalnih umjetnika, surađuje i s međunarodnim umjetnicima u obogaćivanju sadržaja nezavisne alternativne umjetničke scene u Sarajevu.

Pored Land Art intervencija Kolektiv Kreaktiv suradjuje i sa kolegama iz svijeta filma koji premijerno predstavljaju svoje eksperimentalno pozorište u režiji Saše Peševskog i Ulični teatar sa glumačkom ekipom koju čine Amar Čustović, Davor Golubović i glumica Staša Dukić.

Muzički dio programa čine nastupi Tale Quale iz Mostara, Činčila iz Sarajeva, Zoster, Malibeau iz Berlina, Meli Rodriguez & Macho Iberico -DJ duo iz Kosta Rike, majstor pantomime Frane Meden, i mnogi drugi.

Karte za jednodnevni festival Javorwood u pretprodaji iznose 10 KM i mogu se kupiti na portalu Kupikartu.ba. Na dan festivala cijena karte iznosi 20 KM.

Izvor: efm.ba


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist