Stencil i Street art na Gotivi


Tokom tri dana trajanja festivala na prostoru planine Smetovi, tačnije na lokaciji oko planinarskog doma PD Željezara, bit će organizirano nekoliko radionica, te edukativni, ekološki, umjetnički i muzički sadržaji. U toku dana, posjetioci će moći da uživaju u izložbi slika, rekreaciji, uličnoj umjetnosti, ekološkim temama, kreativnim radionicama, te da prisustvuju i učestvuju u izradi skulptura od ambalažnog otpada. Festival će skrenuti pažnju i na značaj problema divljih deponija, objasniti kako iskoristiti postojeći otpad te kako reducirati količinu otpada tokom života (odnosno, svesti ga na minimum uz primjenu Zero waste management-a). Sve to će se dešavati uz lagane note koje će stizati sa male bine Fructal stage-a od strane mnogih domaćih I regionalnih dub selektora i DJ-eva.

Više o Gotivi počitajte ovdje ili ovdje. Mi vam svake sedmice predstavljamo po dvije radionice koje će biti održane na ovom festivalu. Prošle sedmice predstavili smo radionicu Zero Waste – filozofiju nultog otpada.  Danas, predstavljamo radionice Stencil i Street art.

Radionica Stencil

Stencili su vrsta ulične umjetnosti gdje se pomoću šablona i spreja na zid prenosi neka poruka, parola ili simbol. Mogu varirati od manjih, jednobojnih i jednostavnijih, do zaista velikih, višebojnih i jako kompleksnih. Veoma su praktični, jer se jedan šablon može iskoristiti više puta, a samo vrijeme prenošenja poruke ili simbola na zid, odnosno pozadinu, je veoma kratko što je opet bitno jer se stensili većinom rade ilegalno. Smatra se da su stencili nastali u Parizu krajem šezdesetih, tokom velikih studentskih protesta, odakle se ova tehnika proširila na čitav svijet. Radionicu će održati Benjamin Khan, a svi zainteresirani moći će prisustvovati i upoznati se sa samom tehnikom, od ideje do realizacije na zidu.

Radionica Street art

Šta je to ulična umjetnost i na koji način se urbano sivilo može transformirati u umjetničko šarenilo? Učesnici ove radionice će imati priliku da aktivno sudjeluju u kreiranju radova na betonu – zidovima i asfaltu u sklopu planinarskog doma, koje će voditi lokalni street art umjetnici iz Zenice sa iskustvom. Učesnici će se kroz radionicu upoznati sa konceptom i principima ulične umjetnostii o značaju uličnih umjetničkih djela za urbanu sredinu, a potom i sami kreirati vlastite radove na rigips pločama koje će se izložiti na festivalu a koji će se moći preuzeti kao suvenir sa festivala. Cilj radionice je razviti kreativnost kod sudionika i potaknuti ih da se bave umjetnošću .Također, radionica treba razviti motivaciju kod učesnika da samostalno ili u grupi učestvuju u estetskoj i umjetničkoj modifikaciji urbanih sredina, kvartova i zgrada.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist