“Igre bez granica” u Zenici


Povodom Međunarodnog Dana mladih 12.08. Asocijacija srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini u saradnji sa Omladinskim udruženjem REaktiv organizuje događaj pod nazivom ”Igre bez granica” koje će se održati na otvorenim gradskim bazenima u Zenici 12.08.2016. u terminu od 13h do 18h. Igre bez granica su zamišljene kao spoj spretnosti, sporta i zabave za sve prisutne, a uključuju igre u vodi kao i igre sa loptom.

Igre bez granica, kao događaj kojim se obilježava Međunarodni Dan mladih u Zenici, je prvi put održan prošle godine sa igrama na Trgu Alije Izetbegovića i na otvorenim gradskim bazenima. Igre bez granica u Zenici su 2015. godine okupile veliki broj mladih ljudi koji su svojim aktivizmom i zabavom obilježili ovaj bitan datum za mlade u svim demokratskim društvima.

Ideju za Međunarodni dan mladih predložili su mladi iz Beča još 1991. godine, a Generalna skupština UN-a Rezolucijom 54/120 usvojila je 17. decembra 1999. godine preporuku Svjetske konferencije ministara za mlade (Lisabon, 8. do 12.augusta 1998.) da se 12. august proglasi Međunarodnim danom mladih. Prvi Međunarodni dan mladih obilježen je 2000. godine.

Zamišljen je kao prilika da se vladama i drugima privuče pažnju na globalne probleme mladih, prepoznaju njihovi potencijali, slave postignuća i planiraju načini uključivanja mladih u poduzimanje koraka u razvoju društava.

Predstavlja jedinstvenu priliku svim „utjecajnima“ da se sastanu i pobrinu da su mladi uključeni u donošenje odluka na svim razinama društvenih zajednica.

Ujedinjeni Narodi definirali su razdoblje od 15. do 24. godine razdobljem mladosti, te prema tome mladi čine jednu šestinu ukupnog svjetskog stanovništva. Razne aktivnosti i događaji koji se održavaju diljem svijeta na ovaj dan promiču povlastice koje mladi pružaju svijetu. Mnoge zemlje sudjeluju u globalnim događajima poput konferencija o problemima kao što su obrazovanje ili zapošljavanje mladih.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist