Radionice “Dah, voda, zvuk”, “Raga Daga Dum” i “3R” na Gotivi


Tokom tri dana trajanja festivala na prostoru planine Smetovi, tačnije na lokaciji oko planinarskog doma PD Željezara, bit će organizirano nekoliko radionica, te edukativni, ekološki, umjetnički i muzički sadržaji. U toku dana, posjetioci će moći da uživaju u izložbi slika, rekreaciji, uličnoj umjetnosti, ekološkim temama, kreativnim radionicama, te da prisustvuju i učestvuju u izradi skulptura od ambalažnog otpada. Festival će skrenuti pažnju i na značaj problema divljih deponija, objasniti kako iskoristiti postojeći otpad te kako reducirati količinu otpada tokom života (odnosno, svesti ga na minimum uz primjenu Zero waste management-a). Sve to će se dešavati uz lagane note koje će stizati sa male bine Fructal stage-a od strane mnogih domaćih I regionalnih dub selektora i DJ-eva.

Više o Gotivi počitajte ovdje ili ovdje. Do sada smo predstavili radionicu “Zero Waste”, te radionice “Stencil” i “Street art” a ove sedmice predstavljamo radionice “3R”, “Dah, voda, zvuk” i “Raga dagadum”

Radionica 3R

Ideja I vodilja kreativnosti Ljupke Nataroš iz Zrenjanina (Sr) zasniva se na konceptu “REDUCIRAJ, RECIKLIRAJ I REDIZAJNIRAJ” materijale. Ljupka kreira I rekreira različite predmete, a na svojoj 3R radionici će koristiti isključivo otpad koji će biti sakupljen na lokaciji festivala i tako pokazati reciklažu i umjetnost u jednom!

Radionica Dah, voda, zvuk

Radionica meditacije i yoge obuhvata praktičnu primjenu yoge u svakodnevnom životu kao sredstva za opuštanje ali I stimuliranje čula. Učesnike će kroz dvosatnu radionicu meditacije i yoge provesti zanimljiva i iskusna predavačica Nela Atlić iz Tuzle, kreatorica vlastitog Brenda “Sadimo i Rastimo”. Ona će, također, u samom uvodu radionice, objasniti pravilno disanje i pravilne tjelesne poze kako bi ovo iskustvo relaksacije u prirodi postiglo pravi efekat. Cilj radionice jeste zbližavanje sa prirodom, rekreacija, ukazivanje na važnost zbližavanja sa prirodom, rekreacija, ukazivanje na dobrobiti provođenja vremena u prirodi kombinacijom duhovno-tjelesnih aktivnosti.

Raga Daga Dum

Dino Alagić iz Zenice, pasionirani knjiški moljac, talentovani muzičar I osnivač “Raga-daga-dum” pokreta u Zenici će održati kurs udaranja – ali po korištenim, starim, otpadnim predmetima pretvorenim u muzičke instrumente. Učesnici će najprije skupiti materijal, kante, lonce, poklopce I slično da naprave vlastite muzičke instrumente – bubnjeve, udaraljke I druge instrumente pomoću kojih će reproducirati zvuk. Uz pomoći vođenje edukatora, sudionici će naučiti kako proizvesti vlastite ritmove I muziku. Nakon radionice će se održati I zajednički jam session gdje svi učesnici mogu pokazati šta su naučili tokom radionice. Cilj radionice je pokazati učesnicima kako se prave vlastiti instrumenti od kojih se može proizvesti zanimjiv zvuk, ohrabriti učesnike da se kroz zajedničko stvaralaštvo povežu I reproduciraju zvuk interesantnog ritma. Također, jedan od ciljeva je ponovna upotreba predmeta koji se u ovom slučaju mogu koristitI I kao muzički instrumenti.

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist