Šta će mladi iz BiH raditi ovog ljeta u Njemačkoj?


22.08.2016. šest mladih ljudi iz BiH putuje za Njemačku, gdje će do 05.09.2016. godine uzeti učešće u Međunarodnoj ljetnoj akademiji za interkulturalni dijalog. Akademiju organizira „Wings of Hope“, a učesnici iz BiH su omladinski lideri, koji su izrasli iz „Progresovog“ projekta „Osnaženi mladi za održivu budućnost“, u okviru kojeg su osim edukacija, realizirali lokalne inicijative, te uzeli učešće u „Omladinskom mirovnom kampu“.

Ovako osnaženi mladi iz BiH, prezentirat će svoju zemlju, posjetiti koncentracioni logor „Dachau“ i uz ostale aktivnosti razgovarati o traumi i na taj način suočiti se s njom. Upravo je suočavanje sa mogućom traumom kod mladih iz konfliktnih zona osnova ovog susreta. Isto će prolaziti i mladi iz Njemačke, Iraka, Izraela i Palestine, što ovu akademiju čini međunarodnom. Na ovaj način mladi će izgraditi kulturu sjećanja u BiH što će direktno utjecati na ideju pomirenja.

Udruženje „Naša djeca“ Zenica partnerska je organizacija „Progresu“, tako da članica „Naše djece“ iz Zenice, ove godine uzima učešće u Akademiji. Osim iz Zenice, učesnici su iz Trnova, Breze, Širokog Brijega.

Pogledajte video o Međunarodnoj ljetnoj akademiji:

Udruženje „Progres“ svojim aktivnostima pomaže i podržava djecu i mlade u izgradnji bolje životne perspektive. Osnovno područje rada Udruženja je pružanje psiho-socijalne podrške djeci, mladim i odraslim osobama na teritoriji cijele Bosne i Hercegovine u svrhu njihovog osnaživanja i izgradnji bolje perspektive za budućnost.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist