Rock opstaje, ljudi ostaju


Jučer, predzadnjeg dana ovog dugog januara, voditelj našeg i vašeg radija „Active“, Semir Čolić-Čola, pored pregršt ostalih informacija iz svijeta rock'n'rolla, pomenuo je da bend „Azra“  slavi 40 godina od svoga nastanka. To me nagnalo da napišem riječ –dvije o tom bendu.

Ali da se zaustavimo na trenutak i pomenemo Čolin rad.

Za sve vas koji ne znate(sram da vas bude), Čola već preko 25 godina vodi emisiju pod nazivom „Sve je to samo rock'n'roll“. Imate priliku da je čujete na fekvenciji  od 88.5 MHz ili na linku nase web stranice,  svaki ponedjeljak sa početkom od 21:00 sati. Nakon odličnog programa, kako je to red, usljedile su pjesme iz bogate diskografije Azre.

Termin „Azra“ ima dugu historiju ali i tradiciju u našoj popkulturi. Azra je žensko ime arapskog porijekla i opčenito značenje mu je čisto/čista. Postoji stara legenda o tome da u Jemenu postoji staro pleme koje se zove Azra. Ukoliko mladićima iz tog plemena nije dozvoljeno ili nije moguće da ostvare svoju ljubav prema voljenoj, oni odlaze u pustinju ili u rat da bi što prije umrli zaljubljeni jer ne žele da žive bez ljubavi. Ova legenda je ostavila snažan utisak na Hajnriha Hajnea i inspirisala ga da napiše pjesmu Azra (Der Asra).  Mnogobrojni kompozitori su komponovali muziku inspirisani ovom pjesmom. Prvi je muziku uz ovu pjesmu komponovao Karl Lev a zatim i Anton Rubinštajn.

Heinrich Heine je napisao pjesmu koja je očigledno inspirativno uticala na umjetnike sa naših prostora.  Autor prijevoda ove pjesme je Aleksa Šantić. Pjesmu su, pored Šantića, prevodili i Vladimir Nazor, Dobriša Cesarić i Safvet-beg Bašagić.”Kraj tanana šadrvana” je sevdalinka koja je nastala prevođenjem ove pjesme.

Januara 1977. godine za šankom „Teatra TD“ u Zagrebu,sjedili su lokalni anarhisti i pričali o politici, slaveći jer je Đoko anarhist (kome je posvećena pjesma Jablan) dobio kćerku, kojoj je trebalo dati ime. Tada je Džoni izrecitovao stihove čuvene Hajneove pjesme, koja se u prijevodu Alekse Šantića pjeva kao sevdalinka:
Kazuj robe, otkuda si, iz plemena kojega si?
Ja se zovem El Muharem, iz plemena starih Azra,
što za ljubav život gube i umiru kada ljube.

Tako su isto veče dobili ime i Đokova kćerka i Džonijev novi bend.

Zbog čega mi je taj bend toliko drag.

Kao prvo pomenuo bih i moja divna mama dijeli ime sa tim bendom. Što je možda banalno, ali bez te žene ja bih bio samo još jedan od propuha po haustorima našeg grada. Vjerovatno nikad ne bih ni riječi napisao, a danas me evo sa vama, nekakvo piskaralo.

Druga stvar, za koju bi trebalo vratiti film unazad, vezana je za moj šesnaetsti rođendan. Tada sam već uveliko špekulirao sa poezijom, pa mi je Azra zapela za uho sa svojim tekstovima. Sjećam se, od starog sam te godine dobio dvostruki album „Filiganski pločnici“ uz riječi: “E sad možes da pišeš, ali i da pišaš stojeći.“ – valjda je mislio da sam napokon odrastao. Koje li sreće. Preslušavao sam ga do besmislenosti. Tada sam i zavolio taj genijalni bend. Godinu poslije izrovio je iz svoje bogate kućne biblioteke dvije edicije- Filigranski pločnici i „Big bang“,  knjige pjesama Štulća sa orgialnim tekstovima.

Danas, deset godina poslije, još uvijek me iznenađuje. Nedavno mi je poklonio Sidranovu „Moriju“ ili recimo bibliofilsko izdanje „Kamenog Spavača“. Taj isti otac, koji godinu dana boluje od teške bolesti, redovno nudi sina čajem, zdravim doručkom, jer zna da se sin budi podbuho, nanaspavan od ko zna čega . (Naglasio bih da u ovim rečenicama imenicu sin čitate najmanjim slovom kojim mozete zamisliti.)

Eto, što sam odlučio pisati o Azri. Sažeta je u mome odrastanju ili je moje odrastanje sažeto u tekstovima tog benda. Ne znam vala.

 

Ne znam ni kako da završim ovaj tekst. Počeo sam ga pisati kao omaž bendu ali i mami Azri i ocu Edinu. Pa sam se sjetio da se omaž ne pravi onima koji još traju, a oni će trajati, bezbeli da će trajati…

Diskografija benda Azra:

Diskografija  Edina i Azre Kundalić:

  • Kenan Kundalić (1991)
  • Hana Kundalić(1995)

               

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist