Svi na Bilino: Football is coming home!


Sutra je sasvim obična subota za većinu stanovnika BiH: neko će da mahmura, neko će da ode na kafu, neko će sa porodicom da provede dan, a neko će da ode u kladionicu. Tačnije običan je za sve građane, osim za građane jednog grada – Uzavrelog grada.

Skoro tri godine nakon početka bojkota, Zeničani se vraćaju na Bilino Polje. I ovdje se ne misli samo na one najvjernije koji su u protekle tri godine pratili Čelik samo na gostujućim utakmica, nego na sve Zeničane, simpatizere koji su se također priključili bojkotu. Tačno prije godinu dana, Zenica je ustala za Čelik – preko 5,000 ljudi je okupljanjem u centru grada i šetnjom do stadiona jasno dala do znanja šta misli o ljudima koji vedre i oblače nad svetinjom: Dosta je bilo!

Nakon toga je kampanja neformalne grupe građana „Za Čelik“ bila još agresivnija sa samo jednim ciljem da se zaustavi gašenje Čelika i usvoji novi statut po principu „Jedan član – jedan glas“ koji je snazi u skoro svim klubovima u Njemačkoj, Athletico Bilbau, Barceloni, Mariboru, United of Manchesteru, AIK-u, Hammarbyu i mnogim drugim.

Transparentno, kako su radili svih ovih godina, su izvještavali sve stanovnike Zenice o (tragikomičnim) razgovorima sa gradskom upravom, političarima, članovima tadašnje Skupštine koji ni sami nisu mogli objasniti otkud oni u Čeliku. Jedna za drugom su se odgađale Skupštine i izbjegavala svaka priča o promjeni Statuta  jer je Čelik već dvije decenije služio samo za političko potkusurivanje vladajućih struktura, ma iz koje oni stranke dolazili. Kako je bojkot duže trajao, tako je i stadion bio sve prazniji. U zadnjih pola godine bojkota stadion je redovno bio sablasno prazan, baš onako kako izgleda 90% stadiona u Bosni i Hercegovini. Novca je sve manje bilo, a pritisak sve jači. I tako, nakon skoro tri godine borbe, lobiranja, pritisaka, bojkota usvojen je novi statut. Neviđeno olakšanje je zavladalo među ekipom NGG Za Čelik, Robijašima i svim simpatizerima Čelika. Pored olakšanja, svima je jasno bilo da je ovo bio lakši dio te da sada slijedi onaj teži: totalna reorganizacija kluba i podrška, ne samo virtuelna, građana Zenice jedinoj svetinji.

I evo mjesec dana od uvođenja novog sistema, Čelik ima preko 600 članova, igrački kadar je konsolidovan, rad Uprave(koja djeluje na volonterskoj osnovi) po prvi put u modernoj Bosni i Hercegovini transparentan i klub napokon postaje dostojan svog imena.

Sutra na Bilino Polje dolazi Copa 90, prenos je na BHT-u, mnogi mediji iz regiona dolaze da isprate oživljavanje „uspavanog diva“, ali za Zeničane je sve to nebitno. Bitni su samo Čelik i Zenica, kao što su oduvijek i bili. Nema veze i što će u subotu s druge strane biti najbolja i najorganizovanija ekipa u državi, jer svi znaju da su zbog huka sa Juga padali i puno veći: na kraju krajeva i kult reprezentacije Bosne i Hercegovine je izgrađen upravo na najljepšem stadionu u državi.

Zbog svega gore navedenog, ali i još milion drugih razloga, tradicije, novih generacija, svjetlije budućnosti našeg kluba, sutra nema izgovora  jer se fudbal vraća kući – SVI NA BILINO POLJE!


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist