Za i protiv književnih konkursa


Pojaviti se na književnoj sceni ovih prostora za mladog umjetnika je, naravno, ostvarenje sna.  Književnost je nešto što je dato samo po sebi, nešto što je nemoguće dovesti u pitanje, za razliku od geopolitičkih formacija koje nastaju, nestaju i menjaju se. Jedan od načina probijanja na tu scenu su književni kokursi. Koliko zadovoljstva i sreće donose rezultati sa vlastitim imenom među dobitnicima nagrade, ali i tuge kada počnu stizati odbijenice. Tu se postavlja osnovno pitanje ovog članka: koliko su ti konkursi realni u ocjeni pristiglih radova?

Svejdoci smo svakodnevnog porasta broja izdavačkih kuća, knjževnih nagrada, časopisa i kritika što bi moža i bila pozitivna stvar da kvalitet novonagrađenih književnika recipročno ne opada. Ako tome dodamo i ustaljeni  književni milje kod nagrada sa većim novčanim nagradama, jasno je gnjušanje javnosti nakon rezultata.  

U nastavku podijeliću teks autora Mirnesa Sokolovića sa osvrtom na rezultate konkursa Fondacije za izdavaštvo.

Tekst pod nazivom ” Koliko košta jedan redak?” možete pročitati ovdje:

https://sic.ba/stav/mirnes-sokolovic-koliko-kosta-jedan-redak/

Da bih ostavio određenu dozu pozitivnosti, a naš portal to i jeste, podlijelit ću sa vama par stranica na kojima možete pratiti konkurse i prijavljivati se na njih ukoliko ste umjetnička duša. Svaki pozitivni rezultat mladih neafirmisanih književnika biće tretiran kao jedno ZA u korist tih konkursa. Živjela mladost!

http://konkursiregiona.net/

http://fenomeni.me/

http://prozaonline.com/konkursi/

http://edukacija.rs/nagradni-konkursi

http://sinhro.rs/aktuelni-knjizevni-konkursi/#.WMZXx2LIZmc

Postoji modifikovana tražilica:  http://www.najstudent.com/nagradni-konkursi/

Neka vam je sa srećom.

 

 

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist