Prvi “Buvljak Bez Novca” u Zenici održan u sklopu Uličnog festivala – Uf!

Written by on 19/06/2017

Posljednjeg dana Uličnog festivala se u  Gradskom parku u Zenici dijelila ljubav i pozitivna energija. Zeničani i Zeničanke, a najviše mališani obradovali su se prvom “Buvljaku Bez Novca” u Zenici u sklopu kojeg su bile organizovane razne radionice za djecu.

Ideja o “Buvljaku Bez Novca” me oduševila. Kada sam čula da se ovo organizuje u Zenici bila sam euforična i ova ideja me ganula do suza. Nadam se da će ovo prerasti u tradiciju, jer je ovo humana i lijepa gesta. Neki dan sam razmišljala o tome kako je empatija ovdje gotovo nestala, ali drago mi je da ste me demantovali. Tek kad vidim omladinu koja se toliko trudi i koja je društveno aktivna, koja u ovako teškim uslovima netolerancije, nerazumijevanja i grabeži može nešto ovako divno da uradi ostanem ganuta i samo nastavite draga omladino od mene ćete uvijek imati podršku i hvala vam, izjavila je za radio Active učiteljica Hanela.

Ulični festival u Zenici trajao je od 14.06. do 18.06.2017. godine, a u sklopu kojeg su organizovane kulturno-edukativno-zabavne radionice. U sklopu Uf!-a organizovan je i prvi “Buvljak Bez Novca” u Zenici, sve u organizaciji Udruženja mladih za promociju eko i alternativne kulture “Priroda i društvo”.

Danas je bio jedan divan spontan dan u parku, čak nas ni kiša nije omela. Ljudi su cirkulisali, donosili i uzimali stvari, a najviše nas veseli što je bilo mnogo djece, poručuju organizatori iz Udruženja “Priroda i društvo”.

Fotogalerija: Prvi “Buvljak Bez Novca” u Zenici

Revolution Slider Error: Slider with alias buvljak1 not found.

 

Ulični fest – UF! predstavlja jedinstven festival alternativne kulture za mlade u Bosni i Hercegovini. Jedinstvenost i specifičnost ovog festivala jeste što se u cijelosti odvija na ulicama grada Zenice.

Zenica je poznata kao industrijski grad i doživljavaju je kao “urbano sivilo”. Ulični festival za cilj ima da promijeni tu sliku i da oboji tešku industriju te učini da grad počne da cvijeta. Akcenat Uličnog festivala, pored aktivističkih, edukativnih, kreativnih i drugih radionica jeste na vizualnoj i estetskoj modifikaciji grada, gdje je cilj da se urbane površine oslikavaju i ozelenjavaju, poručuju iz Udruženja „Priroda i društvo“.

Posjetioci prvog „Buvljaka Bez Novca“ u Zenici imali su priliku da vide i ostale kutke poput: kutka za knjige, kutka za umjetnost, kutka za poeziju i muzičkog kutka pod nazivom „Raga daga dum“. Pored nabrojanih organizovan je i kutak za hranu u kojem je dijeljena besplatna hrana, a u sklopu akcije “Hrana, a ne oružje” koju sprovodi Udruženje “Priroda i društvo.

Posjetioci prvog „Buvljaka Bez Novca“ u Zenici su oduševljeni idejom i samim konceptom razmjene. Napominju kako im se sviđa lokacija spomenutog buvljaka te kako se na taj način oživljava Gradski park.

Da se ovakav događaj treba ponoviti napomenuli su posjetioci koji su istakli kako ne bi bilo loše da se „Buvljak Bez Novca“ organizuje svake druge nedjelje ili barem jednom mjesečno.

Stotine Zeničana i Zeničanki svoju nedjelju proveli su u Gradskom parku i za organizatore su imali samo riječi hvale i sretni su što se omladina ujedinila i doprinisi svojoj lokalnoj sredini.

 

Drago mi je što smo podržali Ulični festival u Zenici. Iako je prva godina pozitivno smo iznenađeni odzivom, organizacijom i cijelim timom volontera. Nadamo se da će ovo prerasti ovo u tradiciju te da ćemo ovaj projekat moći podržati i narednih godina, izjavila je za radio Active Nejra Milavica isper SHL, koordinatorica za Fond omladinskog angažmana.

Uskoro ćete na našem web-u moći pročitati utiske sa Uličnog festivala u Zenici sa popratnom fotogalerijom.

Projekat je podržan od strane Schuler Helfen Leben BiH fondacije.

Medijski prijatelj festivala – Prvi community radio u BiH – Radio “Active” Zenica – 88,5 FM


RadiYo Active

Current track

Title

Artist