Neke od radionica na Gotiva festivalu: Kana/ Henna art|| Indijski klasični ples|| Dreadlocks|| PoemPortrait|| Yoga i meditacija|| Shamanic Journeying…


Gotiva festival održaće se od 03. – 06.08.2017. godine na Smetovima (Zenica).  Radio Active Zenica, prvi community radio u BiH i ove godine je generalni medijski partner Gotiva festivala i tim povodom nastavljamo sa predstavljanjem ostalih momenata koje ćemo proživjeti na Gotivi.

Osim radionica na kojima možete nešto novo naučiti, moći ćete uživati i u performansima kao što su indijski klasični ples (Bharatanatyam), holi colors, fire dance, shamanic drumming, poi-poi. Za sve one koji žele da kreiraju biće postavljena i slobodna platforma, odnosno art-kutak gdje će svi imati priliku slikati, crtati i praviti land skulpture od prirodnih materijala.

Pročitajte šta vas to sve očekuje na:

DUB STAGE

PSY STAGE

U nastavku saznajte koje su to sve radionice uključene u sklopu najbolje gotive ovog ljeta. 

Kana/Henna art


Umjetnost crtanja određenih dijelova tijela kanom potiče iz kulture naroda Indije, koji su sebe iscrtavali kanom da bi označili poseban događaj. Pored toga, kanom su se oslikavali i zbog zdravstvenih razloga jer kana u svom sastavu ima veliki broj vitamina i minerala koji obnavljaju koću. Kana tetovaže takođe imaju i estetsku funkciju – uljepšavaju tijelo te pospješuju regeneraciju kože. Na radionici Henna moći ćete se oprobati u ručnom oslikavanju tijela, vlastitog ili tuđeg koristeći ovu specijalnu tehniku
Planiran termin: Četvrtak, 03.08.2017.
Materijal: tvojetijelo!
Radionicu vodi: Saudin Gak

 

Tie dye

Tehnika farbanja tkanine odnosno ručno farbanje tkanine, odjeće ili obuće prepoznatljivo po miješanju više vrsta boja koje se prelijevaju jedna u drugu. Tkanina se na poseban način savija i farba sa posebnim bojama. Ovu tehniku može koristiti svako ko želi da dio svog ormara bude ispunjen šarenilom i spektrom različitih boja. Motivi “tie-dye” su prepoznatljivi i unikatni, sama izrada sa adekvatnim bojama i tkaninom traje svega 10 minuta, a rezultat je nestvaran i nevjerovatan.

Planiran termin: Četvrtak, 03.08.2017.
Materijal: ponesistare svijelte/bijele majice, čaršafe, tkanine, stolnjake i sl.
Radionicu vodi: Saudin Gak

Holi Gotiva

Svima je poznato da je Indija zemlja različitih tradicija, običaja i vjerovanja. Indijci veliki značaj daju bojama jer one predstavljaju radost. Zato se u Indiji svake godine obilježava praznik boja Holi, kao podsjetnik da se sreća i inspiracija nalaze u bojama. Ove godine, Holi Gotiva predstavlja radionicu vlastite izrade holi boja te kasniji zajednički performans „bacanja boja u zrak“ na plesnom podiju u kombinaciji sa klasičnim indijskim plesom.

Planiran termin: Petak, 04.08.2017.
Materijal: stare teglice
Radionicu vodi: Saudin Gak

Indijski klasični ples/Bharatanatyam

Donosimo Indiju na Gotivu kroz formu indijskog klasičnog plesa koja se rodila u južnoj indijskoj pokrajini Tamikl Nadu. To je spoj glume, plesa, yoge i muzike. Plesač koji izvodi određenu scenu igra jednog ili više likova. Kostim, nakit i šminka imaju veliki značaj u izvođenju ove interesantne forme indijskog klasičnog plesa. U radionici ćete tokom dana održavanja moći saznati sve štvo vas bude zanimalo o ovoj plesnoj formi, a naveče se i sami možete oprobati u plesu kao i prepustiti se divnom performansu uz holi koji će nam prirediti naš edukator i zaljubljenik u indijsku kulturu.
Planiran termin: Petak, 04.08.2017.
Materijal: marame
Radionicu i performans izvodi: Saudin Gak

 

Dreadlocks

Dreadlocski su popularni među mnogim plemenima (pretežno afričkim), u indijskoj kulturi te na brojnim karipskim i drugim ostrvima. Povezanost sa korijenjem (roots) koje generalno prirodno povezuje zemlju šireći vitalne impulse, daje im dublji smisao s kojim se takođe identifikuje osoba koja ih „uzgaja“. Dreadlocski,dakle,nisu samo tip frizure, to je zapravo način života i kultura življenja u konekciji s prirodom. Sam (prirodni) proces nastajanja dreadlocksa ustvari traje i nekoliko godina (ne dana),  za koje je potrebno strpljenje i ljubav. Postoji nekoliko metoda koje se koriste da bi se stvorili dreadlocksi. Na ovoj radionici ćete se upoznati sa tehnikama pravljenja dredova, općenito o kulturi dreadlocksa, načinima održavanja a takođe možete ponijeti i suvenir sa Gotive u obliku dread-a 😉

Planiran termin: Subota, 05.08.2017.
Materijal: potrebno je malo kose i strpljenja
Radionicu vodi: Ena Zoretić

 

Dreamcatchers

Hvatač snova/snovolovac je predmet ručne izrade koji se povezuje za plemena Indijanaca. Snovi su za Indijance imali mnogo značenja, a jedna od najstarijih tradicija vezana je uz vjerovanje kako je zrak oko nas prepun dobrih i loših snova te naša sudbina i životne odluke ovise o tome koji se snovi uvuku u podsvijest tijekom noći. Dio je tradicije i vješanje hvatača snova, ručno pletenoga kruga, isprepletenog mrežom koja sliči paukovoj, uz uzglavlje kolijevke u kojoj spava dijete ili iznad kreveta odrasle osobe.Vjerovalo se kako takav hvatač propušta dobre, a zaustavlja loše snove.
Planiran termin: Petak, 04.08.2017.
Materijal: prirodni materijali (grančice, lišće, vuna, končići, perlice, perje)
Radionicu vodi: Ivana Novak

Link: OVDJE

PoemPortrait

PoemPortrait je crtanje portreta riječima. Umjesto boja, oblika; olovka iscrtava slovima osobu koja sjedi nasuprot. Projekat je smišljen sa ciljem boljeg posmatranja ljudi koji nas okružuju, kao vježba pisanja i prepoznavanja nekih zajedničkih ljudskih karakteristika, ali i nastoji objasniti koliko smo svi različiti, kako u svakome od nas postoji toliko ljepote. Krajnji ishod je portret pjesma koja, kao i u konceptu crtanja, pripadne izvoru inspiracije.

Pristanite biti inspirativni (onim što jeste) i dođite po svoju pjesmu.

Planiran termin: Subota, 05.08.2017.
Materijal: ste vi!
Radionicu vodi: Nera Mešinović

Yoga i meditacija


Da bismo svi u potpunosti udahnuli prirodu kroz pokret i meditaciju, ove gotive ćemo se upoznati sa jogom – drevnom naukom zdravog življenja osmišljenom da bude uklopljena u svakodnevni život. Yoga predstavlja skup najviših znanja na svijetu, skupljenih na jednom mjestu. Riječ joga znači jedinstvo i potiče od sanskritske reci yuj, što znači ujediniti. To praktično znači da je joga način balansiranja tijela, uma i emocija. Na radionici meditacije i joge upoznat ćete se sa Hatha jogom – tehnikom tjelesne kontrole kroz položaje tijela (asane) i tehnike disanja (pranajamu). Odmorite i probudite čula uz relaksaciju i meditaciju.

Planiran termin: Petak i subota, 04.-05.08.2017.
Materijal: ponesite svojepodloge za jogu (yoga mat, peškir, spužva, platno itd.)
Radionicu vodi: Mersiha Šestić

SHAMANIC JOURNEYING

Koncept kreiranja iskustva u kojem kroz zvuke samanskih bubnjeva i POW WOW bubnjanja ponovo ostvarujemo kontakt sa svojim jastvom. Kroz ovo stanje ucimo šamanska putovanja i izvodimo ih na isti nacin kako su to drevni ŠAMANI radili hiljadama godina unazad.

Planiran termin: Subota, 05.08.2017.
Materijal: um i duša
Radionicu vodi: Ševko Bajić – autorizovani učitelj šamanizma u sistemu Put alhemičara

NAPOMENA: Broj učesnika za neke od radionica je ograničen. Prijaviti se i saznati više o radionicama možete na info pultu festivala.

△▽△FESTIVALSKE ULAZNICE△▽△
Cijena festivalske ulaznice uključuje ulaz u festivalsku zonu za sva četiri dana trajanja (03 – 06 Aug) i boravak u kamp zoni.

▷|ambasadorske pretprodajne od 01.07. do 03.08. – 20 KM|

▷▶▷ULAZ – 25 KM
Karte možete rezervisati i putem zvaničnog facebook page-a Gotiva fest, ili na e-mail gotivafest@gmail.com.
Ulaznice će takođe biti distribuirane u pojedinim lokalima i objektima u Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji.

▶▷▶ KAMP
Besplatan je za sve posjetioce. Na ulazu u festivalsku zonu kamperi plaćaju depozit za smeće u iznosu od 2 KM (dobijaju vreće za smeće i pepeljarice za opuške), koji sa povratom svog otpada dobijaju nazad.

Više informacija i kontakt za ambasadore Gotive možete pronaći na fb eventu OVDJE.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist