ITGirls incijativa u BiH: I mi smo sposobne programirati!

Written by on 26/10/2017

ITGirls incijativa podržana je od strane Ujedinjenih nacija, a nastala je kao rezultat najbolje ideje na takmičenju mladih zaposlenika Ujedinjenih nacija (UNICEF, UNDP i UN Women) u BiH sa ciljem da animira što više djevojčica da počnu razmišljati o karijeri u IT svijetu. Dakle, da počnu razmišljati o programiraju kao nečemu što nije muško, što nije stereotipno, te da ih osnaži u tom smislu da shvate da mogu sve što žele, rekla je za radio “Active” Aleksandra Kuljanin – jedna od članica IT girls tima.

O IT Girls treninzima

U okviru IT Girls inicijative širom Bosne i Hercegovine organizovani su četverodnevni treninzi pod nazivom #PostaniITGirl za 167 djevojčica u dobi između 13 i 18 godina. Treninzi su se fokusirali na usvajanje osnova HTML i CSS jezika, te JavaScript programskog jezika, a kao rezultat treninga učesnice su kreirale svoje vlastite web stranice.

Konferencija povodom Europske sedmice kodiranja

Djevojčice koje su završile treninge u Sarajevu, Doboju i Zenici učestvovale su na konferenciji u Sarajevu povodom obilježavanja Europske sedmice kodiranja.

Europska sedmica kodiranja inače se obilježava od 7.do 22.oktobra, a sama incijativa pokrenuta je 2013.godine. Mi smo je obilježile i prošle godine, a ove godine odlučile smo da polaznice naših #PostaniITGirl treninga dovedemo u Sarajevo kako bi imale priliku slušati jedno online predavanje o internet sigurnosti. kako bismo zajedno diskutirale o online sigurnosti, zajedno sa našim panelistima iz različitih oblasti. I na kraju kako bismo se podsjetili kako kodiranje svoju osnovu ima u logici, te da ponekad možemo programirati i bez kompjutera, koliko god to smiješno zvučalo, dodaje Aleksandra Kuljanin.

U nastavku vam predstavljamo neke od polaznica #PostaniITGirl treninga u Zenici, koje su sa nama podijelile svoje iskustvo.

Mirha Mulabdić, jedna od polaznica treninga u Zenici, istakla je kako je cjeloukupno iskustvo sa ITgirls timom pozitivno I prije svega, jako korisno. Za razliku od dosta djevojčica koje su tokom treninga rekle kako nisu naišle na podršku okoline koja jesmatrala da je programiranje isključivo za dječake, Mirha je imala punu podršku svoje porodice.

Budući da su treninzi trajali četiri dana, za veoma kratak period naučile smo dosta toga, a opet smo se stigle dobro družiti i igrati. Smatram da diskriminacija ne bi trebala postojati niti u jednom poslu, pa tako ni u programiranju, kaže Mirha.

Takođe, na treningu u Zenici učestvovala je I Emina Hadžiabdić,učenica četvrtog razreda Gimnazije Bugojno. Emina je svaki dan putovala iz Bugojna u Zenicu, i kako kaže to joj nijep redstavljalo nikakav problem.

Nisam imala nekog predznanja, ali sam dosta toga naučila i sve to već mogu primijeniti u školi, informišem se, imam ideje i naučila sam kako da ih iznesem i predstavim, a u budućnosti se vidim u IT sektoru, istakla je Emina.

Nešto više o ITGirls icijativi možete saznati i na njihovoj web stranici www.itgirls.ba

 


RadiYo Active

Current track

Title

Artist