Kako iskoristiti slobodno vrijeme? Predstavljamo vam nekoliko udruženja u Zenici!


Kako dobro iskoristiti svoje slobodno vrijeme? Kakav je osjećaj biti dio nečeg velikog? O svemu tome govorili smo u emisiji Laganica koju ste imali priliku poslušati u petak, 20.10.2017. godine, u periodu od 18:00 do 20:00, a emisiju je vodila Delibašić Azra. Predstavljamo vam kratak uvid onoga što smo govorili u emisiji.

U tematskom dijelu govorili smo o nevladinom sektoru te smo predstavili nekoliko nevladinih organizacija koje djeluju na području Zenice, a kojima je cilj aktivirati omladinu. Predstavili smo Udruženje „Naša djeca“ Zenica, Organizaciju „REaktiv“, Centar za mlade „INPUT“, Udruženje „Dlan“, te smo vam na taj način omogućili da više saznate o njihovom radu.

U nastavku pročitajte više o spomenutim udruženjima, možda se odlučite priključiti nekom od njih.

Udruženje „REaktiv“

REaktiv je nevladina, nestranačka i nepolitička organizacija koja za osnovni cilj ima okupljanje mladih ljudi (15-30 godina) i povećanje stepena participacije mladih u društvenim procesima i procesima donošenja odluka. Omladinsko udruženje „REaktiv“ je osnovano 26.12.2012.godine u Muzeju grada Zenice i na Osnivačkoj skupštini je prisustvovalo ukupno 18 delegata. Udruženje je osnovano uz podršku Instituta za razvoj mladih „KULT“, a osnivači (Aldin Alić, Merim Stupar i Mustafa Bišić) su upravo bili polaznici obuke za omladinske lidere Instituta za razvoj mladih „KULT“.  Puni naziv udruženja je „REaktiviraj“ a upravo u svom nazivu krije i samu ideju organizacije: „Aktivirati neaktivne mlade, REaktivirati one koji su to postali i aktivne učiniti još aktivnijim.“ REaktiv se neće zadržavati samo na nivou Općine Zenica, nego će svoje aktivnosti sprovoditi u cijeloj BiH i uključivati mlade iz cijele zemlje.

Centar za mlade „INPUT“

Cilj Centra za mlade INPUT  je da podstiče mlade da čine pozitivne promjene u svojim životima i svojoj zajednici.  U okviru programa, motiviramo i ohrabrujemo mlade na veće samoorganizovanje i samostalno djelovanje kroz organizacije i udruženja mladih.  Podstičemo ih da predlažu inicijative za dobrobit mladih i da se uključe u neformalne edukacije za sticanje novih vještina i kompetencija za 21. Vijek.  Kroz razmjene i umrežavanja, želimo da mladi promišljaju o lokalnim, nacionalnim i međunarodnim pitanjima i različitim segmentima življenja npr. tržište rada, obrazovanje, okoliš, politika i slično.  Na ovaj način, želimo motivirati mlade da se uključe u procese u zajednici, da se integriraju i pronađu svoje mjesto u zajednici, da budu aktivni u stvaranju boljih uslova življenja za sebe, svoju porodicu i cijelo društvo.

Udruženje „Dlan“

Udruženje je vanstranačka humanitarna organizacija čija je posebnost, u odnosu na druge humanitarne i druge organizacije, da djeluje u interesu svih oboljelih grupa uključujući i porodice oboljele, djecu i odrasle kojima je novac potreban za liječenje kao i sve druge grupe koje su na neki način izdvojene iz društva. Djelatnost Udruženja se kreće od direktne pomoći ovakvim grupama do indirektne (prosljeđivanjem informacija o takvim osobama). Udruženje ima za cilj djelovati u interesu poboljšanja kvaliteta života društvene zajednice. Udruženje nema svojih sredstava osim članarine koja iznosi 1 KM mjesečno i budžeta 500KM godišnje. Misija Udruženja je povezati one koji mogu i žele da pomognu i one kojima je pomoć potrebna. Vizija Udruženja je stvoriti svijest u društvu o pomaganju onima kojima je ta pomoć potrebna, tako da se potreba za udruženjima kao što je ovo izgubi.

Udruženje „Naša djeca“ Zenica

Udruženje „Naša djeca“ Zenica osnovano je u martu 1992. godine sa ciljem implementacije Konvencije UN o pravima djeteta.
U proteklih 25 godina kroz svoje aktivnosti Udruženje nastoji da zadovolji potrebe svojih korisnika, stekne njihovo povjerenje i povjerenje lokalne zajednice, te kantonalnih i drugih organa  vlasti.  Njihovi  direktni korisnici su djeca starosne dobi od 3 do 18 godina i mladi od 18 do 25 godina, uključujući zdravu djecu i mlade, bolesnu djecu, djecu sa posebnim potrebama, socijalno ugroženu djecu, djecu bez jednog ili oba roditelja.
Indirektni korisnici su porodice djece i mladih,  javne ustanove koje vode brigu o djeci, slušaoci njihovih radio emisija.

Nadamo se da ćete razmisliti o aktiviranju i da ćete postati dio nečeg velikog, jer zaista svaki trud se isplati. Neka se vaš glas čuje i znajte da nećete ostati neprimjetni.

Fotografija: www.ispi.org
Tekst: Azra Delibašić

Oznake članka:

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist