Informiraj se o javnim pozivima Službe za zapošljavanje ZDK


Služba za zapošljavanje ZDK najavljuje da će 03.11.2017. godine (petak) u 8 sati  biti nastavljen javni pozivi za učešće u Programu sufinansiranja samozapošljavanje Start up 2017 i Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017. godine.

Kratak sažetak Programa:
Federalni zavod za zapošljavanje će 03.11.2017. godine (petak) u 8 h na svojoj internet stranici (www.fzzz.ba) objaviti nastavak javnog poziva za učešće u Programu sufinansiranja zapošljavanja 2017. U okviru ovog Programa nalaze se već poznate mjere/programi:

PRVO RADNO ISKUSTVO 2017 –  program sufinansiranja zapošljavanja mladih nezaposlenih osoba dobi do 30 godina, radi sticanja prvog radnog iskustva. Mjere uključuju sufinansiranje i za srednju stručnu spremu ( 6 mjeseci ) i za višu i visoku stručnu spremu ( 12 mjeseci )

Poticaj se kreće u rasponu od 330 KM  do 396 KM.

VAUČER ZA POSAO 2017– program zapošljavanja teže zapošljivih osoba i to:

  • u dobi preko 40 godina, prijavljenih na evidenciju nezaposlenih najmanje 6 mjeseci
  • žena u dobi od 30 do 40 godina, prijavljenih na evidenciji najmanje 6 mjeseci
  • dugotrajno nezaposlenih osoba u dobi od 30 do 40 godina, na evidenciji najmanje 12 mjeseci

Poticaj je u iznosu od 400 KM  u periodu od 6 mjeseci.

PERIODIČNO ZAPOŠLJAVANJE 2017– program zapošljavanja nezaposlenih osoba bez obzira na radno iskustvo, stručnu spremu ili starost na period  do 6 mjeseci.

Poticaj je  u iznosu od 330 KM.

 JAVNI RADOVI 2017 – program zapošljavanja nezaposlenih osoba bez obzira na radno iskustvo, stručnu spremu ili starost.

Ova mjera je namjenjena poslodavcima koji su  registrirani u Federaciji BiH, i to: javna preduzeća, jedinice lokalne samouprave, federalne, kantonalne i općinske institucije/ustanove koje djeluju u oblasti socijalne zaštite, obrazovanja, kulture, komunalne privrede, ekologije i turizma, kao i nevladine organizacije koje sarađuju sa pomenutim institucijama/ustanovama ili rade na programima/projektima podržanim od drugih donatora. Oblast za koju se ova mjera odnosi, između ostalih, su: zaštita i očuvanje okoliša, sanacija divljih deponija, uređenje cesta, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda, socijalna zaštita, pomoć starima i nemoćnim osobama, zaštita kulturnih spomenika, obrazovni programi i dr.).

Poticaj je u iznosu od 400 KM u trajanju do 3 mjeseca.

 START UP 2017

Nezaposlene osobe prijavljene na evidenciju najmanje 6 mjeseci prije podnošenja prijave na Javni poziv, bez obzira na stepen obrazovanja i starosnu dob, a koje će održati samostalnu djelatnost/mali biznis u trajanju od najmanje 12 mjeseci.

–  U Programu ne mogu učestvovati lica koje su već koristila podsticajna sredstva radi pokretanja samostalne djelatnosti u posljednje 3 godineniti će se sufinansirati samozapošljavanje u oblasti poljoprivrede.

–   Iznos subvencije samozapošljavanja iznosi 300,00 KM mjesečno za muškarce odnosno 330,00 KM za žene u narednih 12 mjeseci.

–   Također, na ime troškova pokretanja djelatnosti (registracija, ljekarsko uvjerenje, taksa, materijal, oprema/sredstva za rad i sl.) Zavod će refundirati sredstva u iznosu od 200 KM, pod uvjetom da korisnik dostavi pravdanje u tu svrhu, uz isplatu prvog dijela mjesečne refundacije.

–   Ukoliko korisnik u okviru samostalne djelatnosti zaposli drugu osobu, mjesečno će mu se refundirati sredstva u iznosu od po 300 KM po novozaposlenoj osobi u narednih 6 mjeseci (na ime iznosa obaveznih doprinosa na i iz najniže plaće u Federaciji BiH).

–   Nakon izvršene prijave, a najkasnije u roku od 60 dana, aplikant obavezno dostavlja Službi isprintan i svojeručno potpisan Obrazac prijave uz propisanu dokumentaciju.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist