Dječiji parlament grada Zenice

Written by on 30/11/2017

U našem gradu postoji jedna grupa, dječaka i djevojčica, mladih boraca i velikih genijalaca. U našem gradu postoji jedna grupa koja okuplja djecu koja su prinuđena boriti i izboriti se za ono što su trebali još po rođenju imati, a to su njihova dječija prava. Djeca se bore za ono što su im odrasli trebali odavno osigurati.
Dječiji parlament grada Zenice okuplja djecu spremnu da se trude i bore kako bi sva djeca u našem gradu, sada ali i u budućnosti, imala ono što zaslužuju a obećano im je Konvencijom o pravima djeteta. Fraza “na djeci svijet ostaje” prestaje biti teorija, tek tako izgovorena rečenica i ispaljeni metak u zrak, jer u našem gradu postoji Dječiji parlament koji je potvrđuje.
Dječiji parlament grada Zenice, unutar organizacije “Naša djeca” Zenica, nastao je 2011. godine u okviru projekta “Snažniji glas za djecu”. Broji oko 40 članova, djece i mladih, koji se svake subote sastaju u podrumskim prostorijama ove organizacije i iznose svoja zapažanja o položaju djeteta u zajednici, te se bore za njihov bolji položaj. Dječiji parlament je jedini u gradu, koji predstvalja vezu između djece u zajednici i vlasti.
Neke od mnogih aktivnosti, na kojima je parlament uspješno radio, jeste i povećanje vidjljivosti djece u lokalnom budžetu, obilježavanje Dječije nedjelje, Dana djeteta, te kreiranje Lokalnog akcionog plana. S pravom možemo reći, da je Dječiji parlament omogućio djeci, i mladima, koji su bili njegov dio, da iskažu svoje mišljenje, da se bore za prava, koja su im obećana Konvencijom o pravima djeteta, te da budu borci.
Dječiji parlament aktivno radi na novim aktivnostima, koje djeci omogućuju da razvijaju svoju maštu, da iskažu mišljenje, te da se, kao i uvijek, zabave. Grad Zenica je ponosan zbog postojanja aktivnih mladih ljudi, koji se bore za bolje sad, kako bi imali još bolje sutra. Jer, svi ideali ovog svijeta ne vrijede suze jednog djeteta.

 


RadiYo Active

Current track

Title

Artist