Vršnjačko nasilje iz perspektive učenika


Zlatko Hadžić – trener/edukator mreže savjeta Vijeća učenika Bosne i Hercegovine i Ida Tokalić – predsjednica mreže Vijeća učenika Zeničko-dobojskog kantona, razgovarali su o temi vršnjačkog nasilja u emisiji STANDBY. Tokom emisije više puta su naglasili da je vršnjačko nasilje čest problem u školama, te da su ga oni jako ozbiljno shvatili i rade sve što je u njihovoj moći da se broj slučajeva vršnjačkog nasilja smanji.

„U nekim školama stvarno nemamo toliki problem sa nasiljem, dok neke imaju ogroman problem. Kako bi mi zahvatili sve škole u Zeničko-dobojskom kantonu, ove godine ćemo se baviti prevencijom nasilja određenim radionicama i projektima koji će biti jako zanimljivi.“ – rekao je Zlatko.

Bullying ili vršnjačko nasilje raširenije je nego ikada, pa dječije izrugivanje, gurkanje, ismijavanje ili ignorisanje odrasli rijetko vide kao nešto više od običnoga dječjeg nestašluka. A djeca pak, s obzirom na nasilje koje gledaju i slušaju svaki dan – od obiteljskih svađa do naslovnica dnevnih novina – bullying doživljavaju kao zabavnu predstavu.

Na pitanje „Da li su profesori i učenici dovoljno educirani o pristupanju ovakvom problemu?“ Ida je odgovorila : „Po mom mišljenju, oni jesu educirani jer smo imali razne radionice u školama od strane policije, ali iskreno mislim da profesori nisu dovoljno pažnje posvetili tome.“

„Mi itekako imamo podršku od strane profesora, ali sistem u Bosni i Hercegovni je takav da se većina stvari radi radi reda i nekome je to samo dio posla koji treba da odradi, bez ulaganja duše i srca u to što radi. Mislim da se svi trebamo posvetiti tome, da svi srčano pristupimo problemu vršnjačkog nasilja kako bismo ga čim prije riješili.“ – dodao je Zlatko.

Mjere koje se poduzimaju protiv nasilnika su često okarakterisane kao nedovoljne, te žrtve nasilja često nisu shvaćene ozbiljno.

„Kada govorimo o ovoj temi, to je problem koji zahvata cijelo društvo, ne samo u Bosni i Hercegovini nego društvo u globalu. Pomoć svake osobe je od izrazite važnosti, budući da su baš kolege iz razreda ti koji provode par sati zajedno i u mogućnosti su da primjete promjene u ponašanju ili da znaju da li ih nešto muči ili ne.“ –  dodali su gosti, te pozvali sve mlade da se uključe u prevenciji vršnjačkog nasilja.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist