Kako protiv prehlade i gripe?


Zima je tek počela. Trenutno vlada euforija oko praznika, ali ono što je neizostavni dio svake zime su prehlada i gripa. Dođu periodi kada nam imunološki sistem oslabi i virusi nas uspiju pobjediti, ali kako se boriti?

Bolovi i temperatura mogu trajati i nekoliko dana, najčešće tri dana, dok se iscrpljenost može odužiti i na nekoliko sedmica nakon što gripa prođe. Bitno je napomenuti da protiv virusnih oboljenja prehlade i gripe ne pomažu antibiotici. Liječite gripu tako što ćete odmarati u toploj prostoriji, u krevetu uz pijenje što više tekućine. Najbolji napici za ispijanje u slučaju liječenja gripe su topli čajevi, a među njima bi izdvojili čaj od lipe, šipka, kamilice i metvice.

Čaj koji pijete za liječenje od gripe obavezno obogatite iscijeđenim limunovim sokom. Limun je pun vitamina C koji je odličan suborac u borbi protiv gripe i prehlade. Treba paziti da se limunov sok dodaje u topao čaj, prije samog ispijanja, da se ne uništi vitamin C.

Gripa donosi i grlobolju, a protiv grlobolje možete se boriti čajem od kadulje, majčine dušice i crnog ribiza. Dok se borite protiv gripe važno je odmarati tijelo i ne izlagati ga nikakvim naporima. Potrebno je osigurati sebi barem osam sati sna, te boraviti u prostoriji u kojoj je osigurana odgovarajuća vlažnost zraka.
Važno je ispirati nosnu sluznicu fiziološkom otopinom nekoliko puta na dan jer to pomaže u regeneraciji sluznice, te održavanju njezine vlažnosti i uklanjanju uzročnika.

Pored svih savjeta, naravno, oblačite se toplo, pijte što više toplih napitaka, hranite se zdravo, te na taj način nastojte spriječiti prehladu i gripu.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist