Članovi Dramske sekcije Druge gimnazije u Zenici ponosno stali na daske koje život znače


Tokom Trećeg po redu Internacionalnog festivala edukativnog teatra, u organizaciji Dječije, omladinske i lutkarske scene Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, članovi Dramske sekcije Druge gimnazije u Zenici su uzeli učešće u Smotri dramskog stvaralaštva.

Na čelu sa profesoricom latinskog jezika Ivanom Milošević, učenici Druge gimnazije su se predstavili sa preradom svima poznate predstave „Gospođa Ministarka“.
„Gospođa ministarka je jedno oličenje osobe koju diže u visine položaj i novac, a to je nešto što danas često možemo vidjeti u društvu i susrest ćemo se s takvim osobama, ja kao pojedinac i moji učenici. Htjeli smo donekle malo i da se smijemo takvoj osobi, a kada je sretnemo u životu reći ćemo da je to ona „gospođa ministarka“.“ – izjavila je za radio „Active“ profesorica Ivana Milošević.

Osim učenika Druge gimnazije u Smotri su učestvovale i druge škole iz Zenice, kao i iz Maglaja, Kaknja, Zavidovića i drugih. Učenici osnovnih i srednjih škola su imali priliku da se dokažu i zainteresuju gledaoce, što su sigurno i učinili. Da je podrška važna, dokazali su i drugi učenici Druge gimnazije koji su došli da podrže svoje kolege i prijatelje. Ispraćeni aplauzom, učesnici su prepustili „daske koje život znače“ Bogoljubu Mijatoviću koji je, nakon svih izvedbi, prokomentarisao nastupe zajedno sa učesnicima i publikom.

„Kada stojite na sceni i gledate u publiku, to je jedan nevjerovatan osjećaj i mislim da bi se maldi trebali više uključiti u ovakve događaje.“ – rekla je Ema Drinić, glavna uloga u izvedbi „Gospođa ministarka“.

„Ja bih naravno, željela da nastavim sa ovom dramskom sekcijom iako mi je ovo završna godina u srednjoj školi. Međutim, rado bi se priključila Dječijoj, omladinskoj i lutkarskoj sceni. Poručujem mladima da se uključe u glumu ili da pokažu neki drugi talenat, jer mislim da je jako dobro da ih tako nešto vodi kroz život i da ispoljavaju tako svoju krativnost.“ – dodala je Ema.

Jako je važno da učenici uzmu učešće u dramskoj sekciji, kao i u bilo kojoj drugoj sekciji, jer na taj način mogu pokazati svoje talente i kreativnost. Osim toga, učešćem na ovakvim dešavanjima mogu da steknu nova znanja, iskustva, kao i prijatelje. Također, imaju priliku osvojiti i nagrade. Dramska sekcija Druge gimnazije u Zenici se može pohvaliti Nagradom za partnersku igru i Nagradom za adaptaciju teksta. Učesnici također planiraju da nastave usavršavati svoje vještine, a raduju se budućim takmičenjima i smotrama kao što je ova.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist