Aktivnost „Prvi put biram“ podiže svijest mladima o izlasku na izbore


Koalicija „Pod lupom“ i ove godine organizovala edukacije i radionice pod nazivom „Prvi put biram“ da bi edukovala učenike srednjih škola Bosne i Hercegovine. Izbori 2018. se bliže i jako je važno da mladi uzmu učešće. Zanimljiv sadržaj radionice zainteresuje učenike i natjera ih na razmišljanje.

Koalicija za slobodne i poštene izbore ,,Pod lupom” je osnovana u maju 2014. godine s ciljem provođenja projekta građanskog, nestranačkog posmatranja Opštih izbora 2014. godine, te je nastavila svoj rad i danas.

Učesnici aktivnosti „Prvi put biram“ su mladi ljudi, koji su tek navršili 18 godina i koji su državljani Bosne i Hercegovine. S obzirom da mladi čine 21% biračkog tijela, koalicija „Pod lupom“ se trudi proces izbora približiti budućim biračima. Simulacija izbora, u kojoj učesnici imaju priliku biti u ulozi birača, kandidata, člana komisije ili čak posmatrača, najčešće privuče pažnju učesnika i zainteresuje ih za proces koji se odvija.

„Učenici zaista aktivno učestvuju u realizaciji radionica „Prvi put biram“. Koliko god tema oko izbora zvučala nezanimljivo za srednjoškolce, nastojimo da im to na što interesantniji način plasiramo, te da kroz zabavan način edukujemo mlade o pravilnom načinu glasanja i njihovoj važnosti u cijeloj ovoj priči oko izbora.“ –  izjavila je Dženana Mujčinović, edukatorica Koalicije „Pod lupom“, koja je gostovala u emisiji Standby.

S obzirom da se ove sktivnosti održavaju u mnogim gradovima BiH, Kao što su Prijedor, Cazin, Banja Luka, Brčko Distrikt, Derventa, Teslić, Zenica, Posušje, Sarajevo, Tuzla i mnogi drugi, učesnika je veliki broj.

„Pred Lokalne izbore 2016. godine, u periodu od marta do oktobra mjeseca, 28 vršnjačkih edukatora je realizovalo 651 interaktivnu radionicu i edukovalo 14.552 mladih u 155 različitih obrazovnih institucija. A trenutno, povodom Opštih izbora 2018. godine, edukovano je od 13.11.2017. do danas preko 5.000 srednjoškolaca, a do aprila je planirano da se edukuje 15.000. Na realizaciji pomenutih radionica povodom Opštih izbora vrijedno radi 16 vršnjačkih edukatora.“ – dodala je Dženana.

Na pitanje „Da li su građani općenito zainteresovani za politiku?“ Dženana je odgovorila : „Koalicija štiti ustavno pravo svih građana/ki Bosne i Hercegovine na slobodne i poštene izbore. Građanima je omogućen direktan uvid u odvijanje izbora i unapređenje izbornog procesa. Putem publikacija koje je Koalicija do sada objavila, javne kampanje, kao i rada posmatrača na terenu, građani se mogu dodatno edukovati o izbornom procesu. Na ovaj način građani mogu direktno uticati na izmjene izbornih pravila koje dovode do različitih vrsta nepravilnosti poput zloupotreba izborne volje, uticaja na glasače tokom glasanja, i tome slično. Tako da Koalicija „Pod lupom“ aktivno radi na tome da zainteresuje sve građane Bosne i Hercegovine i aktivno ih uključi u sva polja na kojima trenutno djeluje.“

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist