Rock i Laganica


Jedno od izdanja emisije Laganica bilo je u rock and roll stilu. Govorili smo općenito o ovoj muzičkoj vrsti, ali smo se u razgovoru sa našim gostom osvrnuli i na zeničku rock scenu.

U nastavku izdvajamo dio razgovora sa Amarom Čerimom, zaljubljenikom u rock muziku.

Da li je današnji rock and roll kvalitetan kao što je bio na samom početku?

-Ne bih baš rekao. U prošlosti su ljudi konkretno u ovom žanru izlazili sa boljim idejama, tada je rock and roll bila neka filozofija života. Danas, moram priznati, rock and roll je na samrtnoj postelji i rijetko kad čujem nešto što mi se dopada, što je istinski, pravi rock and roll.

Kako se danas kotira rock muzika u svijetu, ali i kod nas u Zenici?

-Kod nas u Zenici moram reći da je rock and roll scena umrla. Postoji par starih bendova kao što su Nemoguće vruće i Taxi bend, ali ti bendovi ne stvaraju ništa novo. Smatram da je rock and rollu potrebno nešto novo, nešto kvalitetno što fali samom rock and rollu kako u Zenici, tako i u svijetu. Rijetko kada mogu čuti kvalitetan rock and roll danas.

Da li će se rock muzika vratiti na velika vrata i uspjeti da nadvlada današnje novokomponovane žanrove muzike?

-Iako sam rekao da je rock na neki način mrtav, on ne može biti mrtav, on je uvijek tu, ali nije na velikoj sceni. Uvijek je prisutan i ne može nikada nestati, ali da će se vratiti sa baukom koji je napravio šezdesetih, sedamdesetih godina, sumnjam, više će se vratiti kao podžanr nekih drugih žanrova. Mislim da je sada rock and roll više neki izvor muzički za inspiraciju novoj muzici.

Ono što želim da poručim slušaocima jeste da slušaju sve, jer muzika je jedna jedina, nju ne treba razvrstavati, ne treba je dijeliti. Muzika je univerzalni jezik, slušajte sve i uživajte.

Muzika izražava ono što se ne može reći, a o čemu je nemoguće ćutati.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist