Svjetski dan radija


Generalna konferencija UNESCO-a je, na svom 36. zasjedanju 2011. godine, proglasila 13. februar za Svjetski dan radija. Što znači, da je ovo sedma godina obilježavanja Dana radija .

Svjetski dan radija obilježava se u znak sjećanja na 1946. kada je osnovan radio Ujedinjenih naroda, a proglasio ga je UNESCO na prijedlog Španjolske radijske akademije.

Cilj Svjetskog dana radija je podizanje svijesti javnosti i medijima o samoj vrijednosti radija, poboljšanju međunarodne saradnje, te pristupu informacijama putem radija.

Danas u Bosni i Hercegovini egzistira 149 radio stanica od toga 61 javnih i 78 privatnih, 3 radijska javna servisa (BH radio 1, Radio Federacije BiH, Radio RS). Na srednjim talasima emitiranja postoje 4 radio stanice, a neprofitne organizacije u BiH posjeduju 3 radio stanice.

Radio Active je prvi community radio (alternativa javnim, komercijalnim medijima) u BiH koji možeš slušati na 88,5 FM ili online na stranici na kojoj se trenutno nalaziš. To je prvi radio koji se uspio odvojiti od političkog, ekonomskog i profitabilnog interesa u isto vrijeme. To je radio koji nije komercijalan, nema reklame i sponzorirani program. Ne bavimo se politikom ni crnom hronikom, nego isključivo pozitivnim i edukativnim sadržajima.

Naš muzički tim zadužen je da vam obezbijedi najkvalitetniju urbanu muziku, tako da u našem programu možete poslušati, između ostalog, svjetske pop hitove, elektronsku, reggae, metal, alternativni rock, chill muziku… Naš cilj je i promocija autorskog, kreativnog potencijala i subkulturne scene, pa akcenat stavljamo na mlade perspektivne bendove iz regiona.

Ovo je naš dokaz da je RADIYO u modi!

Brojke za januar:

  • 99 autorskih radio emisija
  • 7,066 posjeta autorskim tekstovima na našoj web stranici www.activezenica.org
  • Pored vjernih slušatelja iz Bosne i Hercegovine, slušali su nas i slzšatelji iz Srbije, Hrvatske, Amerike, Norveške, Njemačke, Austrije, Crne Gore, Francuske i Slovenije.

P.S. Ako i TI želiš postati dio radioaktivne ekipe budi slobodan/na da nas kontaktiraš na broj telefona 032/222-611 ili na naš mail radioactivezenica@gmail.com
P.S.S Ako si u mogućnosti da pomogneš da se naš glas još dalje čuje, kontaktiraj nas. Otvoreni smo i da čujemo tvoje komentare i sugestije.

Pratite nas i dalje, jer MI ZRAČIMO-SAMO POZITIVNO!

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist