Mladi aktivisti – Dijana i Aid


Članovi su košarkaške, matematičke, dramske, informatičke sekcije i imaju mnogo vannastavnih aktivnosti. A Vi vjerovatno mislite da je riječ o nekom razredu sa 20ak učenika. Ne, riječ je o mladim, pozitivnim primjerima u našoj zajednici.

U emisiji Active jutro u okviru naše ovosedmične kampanje #vazdajednaki ugostili smo djevojčicu Dijanu Tomičić i dječaka Aida Direka.

Dijana Tomičić je učenica sedmog razreda Osnovne škole „Skender Kulenović“. Svi predmeti u školi joj idu od ruke, ali najviše se pronalazi u matematici. Voli druženja sa sličnima sebi, ali i potpuno drugačijim. Uporna je i istrajna u onome što želi. Učestvuje u raznim sekcijama i za sebe kaže da koliko god nešto dobro nauči, zna da uvijek može bolje.

Aid Direk  je učenik osmog razreda Osnovne škole „Skender Kulenović“. U slobodno vrijeme bavi se programiranjem, vježbanjem matematike, čitanjem i sportom. Najdraži predmet mu je informatika i već dvije godine ide na sekciju, a u budućnosti se pronalazi kao informatičar.

Dijana i Aid učestvovali su na takmičenju iz matematike i postigli zavidne rezultate. Dijana je ostvarila 4. mjesto i jedina je učenica sedmog razreda iz svoje škole koja je prošla na kantonalno takmičenje. Aid je ostvario 7. mjesto i također je prošao na kantonalno takmičenje.

Pitali smo ih kako pored škole stižu učestvovati u raznim sekcijama i biti mladi aktivisti.

„Treba napraviti dobru organizaciju i sve se može stići“ – rekla je Dijana.

„Ja mislim ako nešto želimo dovoljno jako da možemo stići bilo šta“ – dodao je Aid.

Dijana i Aid su učenici koji su odabrani da idu u Švicarsku ovoga mjeseca sa organizacijom „Naša djeca“ Zenica. Ono što su morali ispunjavati jeste da su odlični učenici i da imaju primjerno vladanje, a Dijana i Aid svakako su ispunili te kriterijume za odabir.

Upitali smo i koji su to njihovi planovi za budućnost, da li već razmišljaju o srednjoj školi i da li žele postati član neke nove sekcije ili organizacije.

„Nisam planirala koju bih školu upisala, ali bih voljela postati član udruženja „Naša djeca“ Zenica“ – odgovorila nam je Dijana. Dok Aid već razmišlja o upisivanju Prve ili Druge gimnazije u Zenici.

„Budite istrajni u onome što želite, ne gledajte na to da li je neko drugačiji od vas, gledajte da se dobro slažete. Trudite se, jer za svaki uspjeh potreban je trud. Ni mi nismo samo talenti.“ – poručili su nam Dijana i Aid.

Pozitivnih primjera u našoj zajednici je mnogo, samo ih treba pronaći i dozvoliti da se njihov glas čuje. Naša zadaća je da im to omogućimo.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist