U Zenici oboren svjetski rekord u broju osoba sa šarenim čarapama

Written by on 21/03/2018

Danas, 21.03., se u Gradskoj areni Zenica obilježio Svjetski dan Down sindroma. Tim povodom, oboren je svjetski rekord u broju osoba sa šarenim čarapama.

Svake godine u svijetu nizom aktivnosti se obilježava Svjetski dan sindroma Down, koje imaju za cilj da građanstvu približe značaj ovog sindroma, te da se pruži doprinos razbijanju stigmatizacije osoba sa Down sindromom.

Prvi dan proljeća, 21.03. obilježava se kao Svjetski dan sindroma Down, jer ovaj datum simbolično predstavlja tri kopije hromozoma 21, koji je jedinstven za osobe sa Down sindromom. Simbol ovog dana jesu šarene čarape, koji predstavlja simbol različitosti u društvu.

U skladu sa prethodno obavljenim konsultacijama Pedagoški zavod Zenica svojim aktom dao je Pismo podrške Udruženju „Kreativci“ za provođenje kampanje vezano za dan osoba sa sindromom Down.

U okviru ove kampanje, u skladu sa prirodom svog javno-zdravstvenog rada, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica sudjelovao je kao partner u domenu zdravstveno-odgojnih i preventivno-promotivnih aktivnosti. Svoj doprinos dalo je i Udruženje Forum građana Zenice.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist