ZENIČKO PROLJEĆE


Međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće” se obilježava dugi niz godina u našem gradu. Ova manifestacija obilježava buđenje prirode i proljeća, ali i podstječe građane da se i oni zajedno s prirodom probude, te se posvete sebi, svom gradu i svojoj kulturi. Jer kultura je ono što nas zapravo i čini.

Ovogodišnje “Zeničko proljeće”, inače 23. po redu, će se održati u periodu od 20.marta do 12.aprila, te će ponuditi 35 izvrsnih i raznovrsnih programa koje je odabrao gradski savjet za kulturu. Kroz njihov sadržajni program građani imaju priliku da ovo proljeće bude početak buđenja njihove svijesti za kulturom, za promjenama, za preporodom i poboljšanjem njih samih ali i poboljšanjem društva.

Kroz 22 dana trajanja manifestacije građani imaju priliku da svakodnevno prisustvuju brojnim predstavama, koncertima, izložbama, filmovima i  drugim manifestacijama, te da na taj način daju svoj doprinos odlično osmišljenom programu od strane organizatora. Imat će priliku da povećaju svoje znanje, dobro se zabave, upoznaju sami sebe, svoj grad, ali i svoje sugrađane.

Građani će imati priliku da uživaju u programu i možda upravo ova manifestacija bude povod da se kulturni događaji u našem gradu prošire i budu više posjećeniji i primjećeniji.

Ovo je smotra zeničkih stvaralaca kulture i isto tako mogućnost da građani Zenice vide i druga umjetnička ostvarenja iz šire regije. Ove godine imamo i jednu izložbu fotografija gdje će se predstaviti najpoznatiji zenički autori, dok će u muzičkom dijelu programa biti upriličeno gostovanje iz raznih sredina” istakao je član Savjeta za kulturu Grada Zenica Zijad Softić.

Ovogodišnja manifestacija će biti održana u znaku Williama Shakespeara, kao jednog od najznačajnijih književnika koji je napravio preokret u svijetu književnosti i kulture, stoga i  prethodi njihov moto #Shake sPeare up don’t make up! , kojeg su osmislile kreativne mlade duše Bosanskog narodnog pozorišta.

“Odlučili smo ove godine pozabaviti se pričom Williama Shakespeara i obećavamo sigurno jednu poslasticu kada je u pitanju ova predstava, Romeo i Julija, s obzirom na to da je u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica, ali i odlične predstave Dječije omladinske i lutkarske scene, te neka gostovanja”najavio je prozorišni dio programa direktor Bosanskog narodnog pozorišta Zenica Hazim Begagić.

Međunarodna kulturna manifestacija “Zeničko proljeće” predstavlja odličnu priliku da se svi mlađi i stariji građani posvete svom gradu i poboljšanju njega. Predstavlja priliku da svi mi napokon pronađemo u sebi želju, snagu i volju za mijenjanjem sebe, ali i za mijenjanjem okoline u kojoj živimo. Stoga iskoristite i podržite ovu manifestaciju, jer upravo ovakve stvari nam svima trebaju.

Svako proljeće donosi nove, bolje promjene. Stoga učinimo da i ovo proljeće bude jedno od takvih. Unesimo mi sami promjene, dopustimo sebi da razmišljamo izvan standardnih okvira, pružimo priliku novinama i različitostima. Pružimo priliku sami sebi i postanimo napokon svjesni da smo upravo mi pokretači svega onoga što želimo da se desi. Stoga pokrenimo nešto dobro. Podržimo dobre stvari, podržimo kulturu, podržimo proljeće, pozorište, mlade ljude, inovativne ideje, podržimo promjene i budimo promjena.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist