Prva dijabetološka ordinacija na točkovima


U svijetu od šećerne bolesti boluje 425 miliona ljudi, a od toga je 199 miliona žena. Dvije od pet su u reproduktivnoj dobi, što je njih više od 60 miliona. U Bosni i Hercegovini broj oboljelih je 380 000. Istraživanja pokazuju da svaka druga osoba ima simptome dijabetesa kojih nije svjesna. Stoga je ukazati na značaj prevencije, rano otkrivanje bolesti, kao i na optimalno regulisanje vrijednosti glukoze u krvi najbolji način borbe protiv dijabetesa.

Kako i vi ne biste bili dio statistike, kako bi se širila svijest o dijabetesu i prevenciji dijabetesa, budući da se veliki broj građana susreće sa simptomima, pokrenut je projekat Prve dijabetološke ordinacije na točkovima.

Prva dijabetološka ordijacija na točkovima je jedan zdravstveni i društveno odgovorni projekat koji je pokrenula kompanija Pharma Maac d.o.o. u suradnji sa austrijskom kompanijom Wellion. Ova prva dijabetološka ordinacija na točkovima će za 15 dana obići 20 gradova Bosne i Hercegovine kako bi pacijenti mogli doći besplatno izmjeriti vrijednost šećera u krvi, te dobiti savjete i edukaciju na temu dijabetesa.

Ordinacija na točkovima nudi usluge besplatnog mjerenja šećera od strane stručnog kadra medicinskih sestara koje smo angažovali, tako da na neki način podržavamo i lokalnu zajednicu. Pored toga, pacijenti će dobiti i informacije na temu dijabetesa, prevencije, važnosti fizičke aktivnosti i pravilne ishrane. Svi dijabetičari koji treba da zamijene ili preuzmu svoj glukomjer će besplatno dobiti aparat za mjerenje kod kuće.“, izjavila je za radio „Active“ Mr.sci. Nina Erbez, mr.ph. spec. – voditelj projekta.

Danas, 25. marta, Ordinacija na točkovima zaustavila se na svojoj prvoj stanici u Sarajevu na Dobrinji. Ekipe osoblja, kako kaže voditeljica programa – Nina Erbez, vrijedno rade od ranih jutarnjih sati do 17:00h, a do 14h izmjereno je 300 vrijednosti šećera.

Nadamo se da će s obzirom na veliki broj oboljelih u BiH, ovaj zdravstveni projekt naići na značajan odziv građana, ali i relevantnih zdravstvenih i javnih ustanova te da će zajedno pomoći u iznalaženju održivih rješenja za građane BiH.

U Zenici, Prvu ordinacija na točkovima  možete pronaći  na Trgu Alije Izetbegovića, kod RK “Bosna”, 8. aprila od 10 do 17 sati.

Detaljnije informacije zainteresirani građani mogu pronaći na Facebook stranici WellionClub.Adria ili se mogu informirati putem telefona 033 770-483.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist