Otvorena izložba “NSK Država Sarajevo”, Laibach dobio svoje mjesto u Historijskom muzeju BiH


Tema izložbe je događaj iz 1995. kada se koncert kultne slovenske grupe Laibach poklopio s potpisivanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma.
“Mi smo u Sarajevo počeli dolaziti osamdesetih godina, a 1995. smo došli na poziv aktiviste iz Sarajeva Mire Purivatre i njegove ekipe. Održali smo dva koncerta u Narodnom pozorištu Sarajevo – prvi dan prije, a drugi dva sata nakon potpisivanja Dejtona. Nama je veza sa Sarajevom veoma značajna, drago nam je da smo tu i da je taj historijski događaj obilježen. Ta dva koncerta su i nama i građanima Sarajeva mnogo značila, jer su u tom ratnom razdoblju bili veliki događaj”, rekao je Ivan Jani Novak, jedan od idejnih začetnika Laibacha.
Direktorica Historijskog muzeja Elma Hašimbegović rekla je kako će izložba “NSK Država Sarajevo” biti stalni dio postavke “Opkoljeno Sarajevo”. Istakla je da su na ovaj način koncertu Laibacha dali mjesto koje zaslužuje u historiji grada Sarajeva.
“Ovo nije koncert koji je značajan samo ljubiteljima Laibacha, već je važan za historiju Sarajeva. Važan je jer je taj koncert simbolično označio prestanak rata. To cijeloj priči daje dodatnu snagu”, rekla je Hašimbegović.
Preuzeto sa: klix.ba

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist