Pastalozzi – prilika za djecu


Die Stiftung Kinderdorf Pestalozzi je međunarodna organizacija za pomoć djeci. Od svog osnivanja, 1946. godine, djeca i tinejdžeri su u centru njihovih aktivnosti.

Dječija fondacija Pestalozzi je međunarodna švicarska organizacija za pomoć djeci sa sjedištem u gradu Trogen. Opredjeljen je za pristup kvalitetnom obrazovanju u 12 zemalja. Uz obrazovne projekte u dečijem selu, fondacija promoviše interkulturalnu kompetenciju učenika. Sveobuhvatni pristup obrazovanja zasnovan  je na pravima, koja omogućavaju djeci i adolescentima da doprinesu pravednijem i mirnijem svijetu.

Pestalozzi je dječije selo u Švicarskoj u gradu Trogenu, gdje djeca iz raznih država imaju priliku da budu dio interkulturalne razmjene. Pastalozzi nudi mnoga iskustva kao što su: nova prijateljstva, upoznavanje nove kulture, život u zajednici, razne radionice, obilazak Švicarske, i mnoga druga iskustva koja ostaju u lijepom sjećanju svakom djetetu.

Također, Pestalozzi podržava i sopstvene radionice učenika nakon dolaska iz Švicarske, gdje sami osmišljavaju svoje radionice sa grupom djece, s kojim će održati te radionice. Ono što je još specifično, jeste to da isto dijete ne može dva puta biti u posjeti Pestalozzi-ju, kako bi svi dobili priliku posjetiti to  mjesto.

Pestalozzi je selo za djecu, koje im pruža mogućnosti upoznavanja i istraživanja o diskriminaciji, konfliktu, identitetu, migracijama i mnogim drugim temama sa svojim supervizorima i trenerima. Pored radionica, koje imaju djeca, tu su i radionice za supervizore, gdje uz kvalitetan rad i zabavu upotpune svoje prethodno znanje.

Osim radionica koje svako dijete u Pestalozzi-ju prođe, tu su i dodatne aktivnosti, kao što je gostovanje ili vođenje emisije na Power-up radiju, koji je u sklopu dječijeg sela. Djeca nakon radionica prelaze i na praktične dijelove, gdje svoje usvojeno znanje primjenjuju i na igrama u skladu sa temama, koju su prethodno obradili.

Udruženje „Naša djeca“ Zenica imalo je priliku da budu prvi iz BiH, koji su posjetili Petalozzi u januaru, 2017. godine, nakon čega nastavljaju i dalje svoju saradnju. Tako su i ove godine djeca iz BiH dobila priliku da posjete Švicarsku zajedno sa supervizorima Almedinom Jašarević, Kerimom Demirijem, Aldinom Vrškićem, Ernadom Bihorcem, Irom Raković i Darijanom Pokazom.

Na pitanje: Šta je za vas predstavljao put u Švicarsku? Amar Čerim, je odgvorio:

Put u Švicarsku za mene je bio kratkotrajni povratak u djetinstvo!

Ne sumnjamo da će i ovoj grupi biti nezaboravno putovanje kao i boravak u Švicarskoj.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist