Problem zagađenja je prisutan dugi niz godina, a ono što entiteti rade nije dovoljno

Written by on 02/04/2018

Svjedoci smo da je Bosna i Hercegovina uvijek zadnja na listi, osim po onom lošem. Nažalost, kada pričamo o zagađenju u vrhu smo liste po mnogim istraživanjima i rezultatima istih.

Na ovu temu razgovarali smo sa Džemilom Agić, Centar za ekologiju i energiju.

“Veći dio BiH je izložen povećanom zagađenju zraka, posebno je to primjetno u zimskom periodu. Gradovi koji pred individualnih ložista i saobračaja, imaju gustu industriju, kao što su Zenica, Tuzla, i Lukavac, imaju još većih problema nego drugi gradovi. Posmatrajući monitoring zraka, evidentno je da su povećane koncentracje sumpor-dioksida, a to je štetno po zdravlje ljudi, respiratorni sistem, kardiovaskularni sistem i sl. Osim toga jedan veći problem stvaraju čestice, zato što su povećane koncentracije tokom cijele godine prisutne i one prelaze granične vrijednosti. Čestice koje se nalaze u zraku, udisanjem u organizam stvaraju i kratkoročne i dugoročne probleme. Postoji dokazano, da ukoliko se radi o maloj djeci, ovakav zrak utiče čak i na njihov kvocijent inteligencije. Kada govorimo o dugoročnim posljedicama mislimo na to da ako sada udahnemo, ovakve čestice mogu ozbiljno naštetiti nama čak i nakon 10-20 godina. Ovakav štetan zrak izaziva i karcinome kod ljudi.” rekla je Džemila Agić za RadiYo Active.

Sa Džemilom Agić smo razgovarali i o samim zagađivačima, a zanimalo nas je i u čijoj nadležnosti je rješavanje ovog problema, te da li se radi na istom.

“Zavisi o kojem gradu govorimo, ako govorimo o BiH generalno, zagađivači su industrija (termoelektrane, koksare, različite kotlovnice), individualna ložišta, saobraćaj i sl.. Zagađenje nastaje najčešće spaljivanjem fosilnih goriva. Kada gledamo izvor zagađenja i nadležnost institucija, što se tiće npr. industrije (termoelektrane, cementare, zeljezare i ostali veliki industrijski pogoni) u nadležnosti su entiteta, manji industrijski pogoni su u nadležnosti kantona. Kada govorimo o individualnim ložištima i saobraćaju, za rješavanje tih problema su nadležni gradovi i općine. Imamo puno onih koji su odgovorini za rješavanje ovih problema, međutim, ne treba ublažiti ni odgovornost svih građana, jer svi mi vozimo automobile, kod kuće ložimo i radimo u industiji. Svi mi moramo biti svjesni ovog problema i raditi na rješenju istog. Problem zagađenja je prisutan dugi niz godina, a ono što entiteti rade je zaprimanje raznih strateških dokumenata, oni prave zakonodavni okvir, a to nažalost nije dovoljno, što pokazuje monitoring zraka i kvalitet istog, koji pokazuje da se stanje pogoršava.” dodaje Agić za naš radio.


RadiYo Active

Current track

Title

Artist