ACTA, NON VERBA-Dobar početak za svako dijete


Danas je dvanaesti april. Na kalendaru samo redni broj u mjesecu, a svijetu datum koji označava Međunarodni dan djece ulice. U Zenici je danas preovladavalo relativno sunčano vrijeme, što znači da je bilo vrijeme za pozitivna dešavanja u gradu. Dobar razlog za dobar početak dana, a svako dijete zaslužuje dobar početak.

Naime, jutros u 9:30 u jednoj od prostorija OŠ „Musa Ćazim Ćatić“ otvoren je prvi kutak za roditelje, od planiranih 28, koji će se otvoriti u narednih mjesec dana u 5 kantona u BiH, u sklopu programa jačanja porodica Save the Children-a. Kutci se otvaraju u okvirima projekta „Dostupno kvalitetno obrazovanje za djevojčice i dječake Rome“.

Projekat se u svojoj žiži bavi pitanjima diskriminacije i isključivanja u obrazovanju, zdravstvu i socijalnoj zaštiti za romsku djecu i njihove porodice. Organizacija Save the Children je ovim programom obuhvatila 3372 roditelja, osigurala svu potrebnu literaturu i podršku u jačanju roditeljskih vještina, te kutak u ovoj osnovnoj školi učinili toplim i ugodnim mjestom, gdje će roditelji dobijati sve potrebne informacije vezane za rad škole, te razmjenjivati savjete o roditeljskim vještinama.

Kutak za roditelje je model unapređivanja saradnje porodica, prvenstveno porodica djece iz osjetljivih grupa i škole. Prognozira se da će ovaj kutak privući pažnju još većeg broja roditelja, te smanjiti napuštanje školovanja djece.

Na pitanje kako bi se osjećali kada bi samo na 24h bili dijete, koje gleda svoje vršnjake kako odlaze u školu, dok oni nisu u mogućnosti, jedan od upitanih prisutnih roditelja je odgovorio:

Kako opisati to… Da sam u koži djeteta koje ne može da ide u školu, vjerovatno bih se osjećala kao zarobljena. Valjda je zbog toga kutak i potreban. Da se savjetujemo i spriječimo izostanke djece, uključimo se u rad škole.

Sanela Kulović, profesorica razredne nastave, izjavljuje:

“Profesor sam, ali volim kad me zovu učiteljica. Ovaj kutak znači mojim roditeljima, jer će napokon u neformalnom okruženju moći da razmjene svoje ideje, a možda čak i pomoći pri izradi školsko materijala, koji nam je svakako potreban.”

Očekujemo dobar odjek! Danas sam tu kao predstavnik ministarstva, ali i roditelj sam, i smatram da škole inače trebaju imati puno bliži odnos sa roditeljima, bez obzira na to koliko su roditelji spremni na saradnju. – kaže Amila Herceg Hodžić, stručna savjetnica  u Pedagoškom zavodu Zeničko-dobojskog kantona.

Čovječanstvo duguje djetetu ono najbolje što mu može dati, i zato već danas, dvanaestog aprila, mijenjamo stvari na bolje. Uostalom, čovjek nikad nije viši nego onda kad klekne da pomogne jednom djetetu, što se danas dokazalo  mogućim i uspješnim.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist