Ajna Čunjalo: Očekujem da ću se na takmičenju u Milanu plasirati u TOP3 svjetska plesača


O uspjesima plesnog kluba “Iskre” iz Zenice već smo pisali ovdje, a nekoliko mjeseci kasnije njihova članica Ajna Čunjalo niže nove uspjehe plasirajući se na Svjetsko takmičenje u Milanu.

Ova devetnaestogodišnja Zeničanka kaže kako se kao dijete bavila različitim aktivnostima, pohađala muzičku školu, sekcije glume u pozorištu, ali da je ples osjetila, te se njim neprestano bavi od svoje osme godine.

Ples predstavlja mene, predstavlja sve ono što sam ja i mogu slobodno reći, predstavlja moj život.

Ajna je svoju plesnu priču odmah započela hip-hopom, a svoje prve plesne korake naučila je u plesnoj školi “Latino”. Tokom svih ovih godina učestvovala je na brojnim takmičenjima, a izdvojila je Svjetsko prvenstvo u Rimu, nakon kojeg se vodi kao četvrta u svijetu u hip- hop solo kategoriji. Njen sljedeći korak jeste svjetsko takmičenje koje će se održati u oktobru ove godine u Milanu.

„Inače sam ambiciozna, tako da su očekivanja velika. Volim da očekujem puno jer znam da ću se potruditi. Očekujem da uđem u TOP3 svjetska plesača.“

Ajna smatra kako se jedan plesač, u moru profesionalnih, ističe svojim koracima, uvježbanim pokretima, smišljenim koreografijama, ali da ono najbitnije jeste uživanje, ljubav i emocije koje osjeća dok pleše.

Da biste se profesionalno bavili plesom potrebno je mnogo truda, ulaganja u sebe, ali i odricanja. Ponekad je, kako kaže Ajna, potrebno da se odreknete svih onih izlazaka sa prijateljima i sjedenja u kafićima. Potrebno je puno trenirati i uvježbavati pokrete i koreografije da biste ostvarili svoj cilj.

Ova mlada plesačica ističe kako je veoma bitna podrška sredine u kojoj se nalazite i u kojoj napredujete, te podrška roditelja, koji su njoj bili najveći vjetar u leđa. Također, važno je da sa trenerom stupite u drugačiji kontakt, da vas naući nečemu, ali i da vam pokaže da možete ostvariti svoje ciljeve i bude vam prijatelj.

U plesnom klubu „Iskre“, Ajna je tek godinu dana, a u ovom kratkom periodu pored takmičenja, ostvarila se i u ulozi trenerice, te istakla kako je njena trenerica, Belma Sarvan prepoznala njen talenat za rad sa djecom.

Talentovani imaju sreće, a i one antitalentovane povuče ritam, pa zaplešu. Ajnu smo pitali da li se ples može naučiti  ili se moramo osloniti na talenat.

Mnogo više uspijevaju i brže uče oni koji su talentovani. Međutim, kao i za sve u čemu uživate i što volite, možete naučiti pokrete i postati bolji i od osobe koja je talentovana. – dodala je Ajna.

Više puta smo se uvjerili kako položaj plesnih klubova i nije na zavidnom nivou, te kako nažalost nisu prepoznati. Nadamo se samo da nadležni neće dozvoliti da nam talenti ostaju neprepoznati, a odavno su dosegli do svjetskog nivoa.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist