Da li ste svjesni?!


Svi smo svjedoci kako se u Zenici otvara sve veći broj nargila barova. Međutim, o tome se malo priča i ne pridaje se dovoljno pažnje ovom velikom i važnom problemu.
Sa ovom temom smo se upoznali u emsiji  “Youth can”.
Pušenje nargile sve je popularnije među mladima u Zenici, ali zdravstveni radnici upozoravaju da se radi o vrlo štetnoj navici. S druge strane, oni koji duže vreme puše nargilu kažu da se njena štetnost ne može ni porediti sa cigaretama.
Također zbog konzumiranja nargile javljaju se i učestale glavobolje. Zatim dolazi do poremećaja koncentracije, što dalje prouzrokuje i bezvoljnost, a to se odražava i na njihove rezultate u školi, fakultetu…
Mladi postaju napeti, što nerijetko prelazi i u agresivnost, a čak su zabilježene i ozbiljne depresije.
Posljedica svega može biti ovisnost o nargili. Naravno da svi konzumenti ne završe stadijem ovisnosti, ali postoji opasnost ukoliko je konzumiraju kontinuirano.
Uz sve zdravstvene posljedice, u pitanje se dovodi i higijensko održavanje ove orijentalne lule koja ima dugo i savitljivo crijevo zakačeno za kontejner u kojem se duhanski dim hladi prolaskom kroz vodu.
U većini objekata je utvrđeno da uposlenici nemaju znanje o održavanju higijene nargile kroz koju prolazi spoj ljepljive melase, vodene pare i zraka iz respiratornog trakta korisnika, te mogućoj štetnosti usljed korištenja.

Našim Zakonom je propisana zabrana konzumiranja legalnih droga u koje spadaju alkohol i duhan, međutim nargila kao moderna droga nije uključena u tu zabranu. 
Sagledavši kompletnu situaciju neophodno je najprije donijeti zakonsku legislativu o korištenju nargile. Pored toga, potrebno je i definirati sve procedure stavljanja ove melase u nargilu do načina loženja (loženje se vrši unutar ili izvan objekta bez ikakve zaštite ili odvodnje dima i pepela).
Važno je obezbijediti i pravilnu vještačku ventilaciju, način čišćenja, pranja i dezinfekcije nargile, ukoliko je ista neophodna.
O ovoj temi pričali smo i sa doktorom Hasanica Ninom, iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane koji nam je rekao: “Ovaj problem nargile je sve više prisutan u našem kantonu i gradu, posebno se može reći da zabrinjava činjenica što se nargila barovi otvaraju u neposrednoj blizini škola”

Nadamo se da će  se u budućnosti u našem gradu otvoriti i neka nova korisnija mjesta.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist