Formalno obrazovanje može biti cool!


Formalno obrazovanje može i mora biti zabavno i za djecu interesantno. Nove metode rada sa djecom su neophodne u programima svih obrazovnih institucija. Profesorica Nina Krehić je idealan primjer kako se može i treba raditi sa djecom. Ona svojim primjerima pokazuje kako škola može biti cool. Profesorica Nina kaže da se muzikom počela baviti sa svojih 8 godina kada su je roditelji upisali u Osnovnu muzičku školu. Pravu ljubav prema muzici osjetila je u srednjoj školi sa 15 godina kada je shvatila i odlučila da će muzika biti njen životni poziv. Nikada nije imala posebnog uzora u muzici, ali Beethovena izdvaja kao svog omiljenog kompozitora. S godinama je počela preferirati drugačiji stil muzike. Kao mlađa voljela je rock muziku,  a sada je više privlače drugi stilovi kao što su funky,jazz,blues…
U dobru stranu svog posla ubraja da radi što voli, predaje djeci muziku, te kaže da je to najbolje objašnjenje. Ali nažalost, smatra da je više loših strana, da su uslovi u kojima radi  katastrofalni, da nisu obezbjeđene najosnovnije stvari, također navodi da su generacije učenika sve lošije i lošije, a najteže joj pada kada od učenika čuje komenatre da ih to ne zanima i da im ne treba u životu. Također nema priliku za vannastavne aktivnosti odvesti djecu na neki koncert,balet ili operu.
Sa profesoricom Ninom dalje smo razgovarali o njenom mišljenju o neformalnom obrazovanju, ona nam je odgovorila na par pitanja.
Šta mislite koliko je neformalno obrazovanje danas bitno?
“Moje mišljenje je da je neformalno obrazovanje danas mnogo bitno, ako ne čak i bitnije od formalnog obrazovanja jer učenici jedino na taj način pronalaze spas od kolotečine i jednoličnog života u svijetu  tehnologije u koji su upali.”
Kako ono utiče na djecu?
“Škola kao odgojno – obrazovna ustanova, na moju veliku žalost  postala je jedan kalup kome je cilj postao samo realizovati nastavni plan i program i to je to. Učenik nema ili ima vrlo malo mogućnosti pokazati u školi svoje talente, kreativnosti, sposobnosti tako da neformalno učenje ima veliki značaj  u unapređenju znanja, vještina i kompetencija  kod djece.”
Koliko su djeca upoznata sa neformalnim obrazovanjem?
“Djeca su vrlo malo upoznata sa neformalnim obrazovanjem, jer nažalost ni njihovi nastavnici, čini mi se većina njih, nisu dovoljno upoznati s time, tako da i nemaju priliku  dobiti povratnu informaciju o tome. “
Da li se djeca trude oko toga da svoje skolovanje ucine cool i kolika im je zaintersovanost?
“Ako se nastavnik potrudi učiniti školu cool, djeca će u tome sigurno pružiti veliku podršku i mogli bi biti jedan super tim, ali ako nastavnik nema afinitete prema tome onda ni učenici ne pokazuju zainteresovanost. Moje iskustvo mi kaže da djeca žele, mogu i hoće da svoje školovanje učine cool samo im treba dati priliku.
Šta mislite koja je najvažnija stvar koju djeca trebaju da nauče u školi?
“Najvažnija stvar koju djeca treba da nauče i dobiju u školi jeste socijalizacija kojom  će stjeći svoje lične stavove i vrijednosti kao i društvene i estetske norme i na taj način postati prikladan član određenog društva.”
Da li vam više prija formalno ili neformalno obrazovanje?
“Meni iskreno više prija neformalno obrazovanje i voljela bih da ono zaživi u što većoj mjeri u odgojno – obrazovnim ustanovama.”
Koju tehniku koristite?
“Već sam spomenula da se u školama sve svodi na ostvarivanje već utvrđenog nastavnog plana i programa, tako da nastavnici nemaju mnogo mogućnosti eksperimentisati i koristiti se raznim tehnikama u to mjeri u kojima bi oni željeli, ali otkrit ću vam jednu tajnu, taj sam nastavik koji se ne pridržava striktno nastavnog plana i programa. Kako ću organizovati čas, nastavu, obrazovanje zavisi od više faktora, ali obično gledam da to bude zanimljivo, u skladu sa uzrastom djece i da na drugačiji način približim djeci klasičnu muziku.”
Šta mislite o današnjoj muzici i kako ona utiče na djecu?
“Niko nikome nema pravo nametati šta će i koju vrstu muzike slušati, ali da današnja muzika loše utiče na djecu, to da. Tekstovi su užasni, muzika iritirajuća koja nakon nekog vremena dovodi do stanja tjeskobe i nervoze. Ja za to najviše krivim medije, ali opet s druge strane, o ukusima se ne raspravlja. Ko pjeva zlo ne misli, bolje slušati i pjevati bilo kakvu muziku nego nikakvu.”
Šta biste za kraj poručili djeci i svojim kolegama?
“Prvenstveno svojim kolegama ,a potom i djeci poručila bih da se što više angažuju u neformalno obrazovanje, svi ćemo biti sretniji i zadovoljniji i ispunjeniji kroz cool obrazovanje i na taj način stvoriti zdravu atmosferu u društvu.”
Tekst: Hena Kepeš i Hana Šarić

Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist