Volontiranje je pravi način za ostvarenje snova!


Omladinska fondacija Schüler Helfen Leben (Učenici pomažu život) usmjerena je na stvaranje uvjeta za napredak mladih u Bosni i Hercegovini, kroz razvijanje kapaciteta mladih kako bi postali društveno angažirani i aktivno uključeni u donošenje odluka u svojim zajednicama.

Prošli četvrtak smo u još jednom izdanju emisije “Youth can” ugostili dugogodišnjeg člana ASuBiH-a, Amara Kundalić, koji nam je o ovom projektu rekao sljedeće:

“U nevladinim organizacijama i općenito programima neformalne edukacije nije uobičajno da neko organizuje program edukacije koji traje punih godinu dana. Njemačka fondacija je odlučila da uloži mnogo sredstava, rada i napora da napravi svake godine 20 lidera od studenata iz cijele BiH jer na taj način možemo osigurati da mladi budu stubovi društva. Kao osoba koja je bila dio druge generacije ove Akademije za mlade lidere moram priznati da je ovo nešto nevjerovatno, jer u cijelosti utiče na naš razvoj – socijalni i emocionalni dio naše inteligencije. 
Ovaj program nam pruža mogućnost da se usavršimo u raznim oblastima (kako od ličnog razvoja, aktivizma, komunikacijskih vještina tako do medijske pismenosti, ekonomskog razvoja i sl.) jer imamo 12 edukativnih modula koji nam pružaju priliku za višestruki razvoj vještina. Osim što smo godinu dana imali edukativne programe imali smo i popratne aktivnosti kao što su: posjeta Centralnoj banci i MMF-u, razgovor sa Ministrom komunikacija BiH, posjeta Microsoft-u, raznim predstavama i razgovori s glumcima, razgovor sa političarima, razgovor sa Branom Jakupovićem iz Dubioze Kolektiv kako bi dobili bolju sliku o mogućnosti aktivizma kroz muziku i još mnogo drugih posjeta. 
Svaki učesnik ima obavezu uraditi 200h praktičnog rada u nekoj organizaciji ali to se realizuje u drugom gradu pa na taj način dobijemo priliku da možda i prvi put odemo od kuće živjeti u drugom gradu. Naravno svi troškovi su pokriveni kroz stipendiju koju daje njemačka fondacija. A imamo priliku i realizovati određenu projektnu inicijativu u našoj zajednici. Jednostavno prilika da promijenimo sebi život i zaista 20 osoba koji budu izabrani u treću generaciju su pravi sretnici”
Schüler Helfen Leben je samo jedna od organizacija koja se zalaže za mlade i njihovo razvijanje. Ukoliko Vas zanima detaljnije njihov rad posjetite njihovu stranicu: http://shl.ba/lat/akademija

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist