NAŠA DJECA uz osmijeh i igru obilježila Dan djeteta


Smijeh, muzika, ples, igra, baloni, prihvatanje, ispunjena  prava – danas smo na naš, dječiji način, skrenuli pažnju na sretno djetinjstvo sve djece. Danas smo odlučiili pozvati odrasle da  nam ne otežavaju na putu sretnog djetinjstva. Danas, kao  i svaki dan, borili smo se da prava djece budu ispunjena.

Dječiji parlament, koji djeluje u sklopu Udruženja za brigu i opšta prava djece „Naša djeca“ Zenica, danas je tradiciono obilježio Dan djeteta. Ovom aktivnošću, grupa Dječiji parlament, još jednom je skrenula pažnju na jednaka dječija prava. Oni pokazuju da oni kao djeca, svakako mogu djelovati u svojoj lokalnoj zajednici, te zajedničkim snagama boriti se svu djecu. Možda Vam sve ovo djeluje apstraktno, jer nije nam prvi put da čujemo: „Djeca – ma šta oni znaju, šta ih još čeka u životu…“, ali zamislite dijete od 13 godina kako ima hrabrost stati i reći, Vama odraslim, koji ste prošli, da ono želi, može i hoće, uprkos tome što je negdje bolje, što se ono nije rodilo tamo i uprkos tome što vi kažete da je nemoguće.

Djeca su ovim povodom skrenula pažnju šetnjom sa transparentima, te podjelom letaka sa porukama „Zašto nas tjerate odavdje?!“  i  „ Tri stvari su nam ostale od raja: zvijezde u noći, cviječe danju i dječije oči.“

„Divno druženje povodom Dana djeteta danas se održalo u društvu mališana koji su ovaj dan svakako uljepšali. Nadamo se da su i odrasli i djeca shvatili šta djca i dječijaljubav znače, jer čak i iza najstarijeg čovjeka krije se dijete.“ – izjavila je Sanita Šarić, članica Dječijeg parlamenta.

Jasmina Horić, takođe članica Dječijeg parlamenta, potvrđuje kako su djeca danas cijelim tijelom igrala i plesala, te ponovo dokazala da je sreća djece prioritet odraslih, te kako smo ponovo dokazali da je dječiji osmijeh važniji nego bilo šta na svijetu.

„Danas sam uživala fotografirajući nasmijanu dječicu. Potrudili mso se da ih zabavimo i da im uljepšamo ovu tmurnu subotu, te smo, sudeći po njihovim licima, ispunili svoj cilj. Mi smo zadovoljni i sretni  što smo skrenuli pažnju odraslih. Iako ponekad zaborave da su i oni bili djeca, danas smo ih podsjetili  koliko je važno ostati dijete u duši!“- Adna Agičević

Na današnjem događaju, po po prvi put su učestvovali i novi parlamentarci, a jedna od njih je i naša Zerina koja je tim povodom istupila i pustila svoj glasić te simbolično zapjevala „Bolji život“, aludirajući na to da djeca žele bolju budućnost.

„Bilo je super,a nadam se da se svidjelo i ostaloj djeci. Trudili smo se da im uljepšamo dan i da ih zabavimo našim igrama“ – izjavila je Zerina.

Pored smijeha i igre, kojih nije manjkalo, naši parlamentarci su iskoristili priliku i za podjelu petog izdanja časopisa „Smišljam“ na kojem su radili prethodni mjesec. Časopis Smišljam je časopis u čijem kreiranju u potpunosti učestvuju djeca, članovi/ ce Dječijeg parlamenta grada Zenice, te  koji možete redovno čitati na našem web portalu.

Ni mi, kao ni vi, ne možemo raditi velike stvari odjednom. Možemo raditi male stvari dok dođemo do cilja koji je velik. Volite vašu djecu i dajte im priliku da uživaju u svom djetinjstvu. Sve ono što dolazi poslije biće rezultatt ove dvije stvari. A mi, mi ćemo se i dalje boriti  da mišljenje djece bude uvaženo, da oni  imaju gdje pisati o onome što im padne na pamet i da imaju kome reći onome čemu većina ne vjeruje. Mi ćemo biti ti koji će ih edukovati o njihovim pravima i dati zeleno svjetlo da ih ispune.  Mi ćemo im i dalje pružati mogućnost da istupe i pjevaju „Ja hoću život, bolji život…“ Jer, na kraju krajeva- zbog toga i postojimo.

 

 

 

 

 


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist