Kad se male ruke slože, sve se može!

Written by on 02/03/2019

Obrazovanje ima jako važnu ulogu u svakom društu, ono nije ništa drugo nego odraz društvenog sistema jedne države. Našu državu, našu Bosnu i Hercegovinu, možemo ojačati i stvoriti je poznatom u svijetu samo ukoliko ojačamo i njen obrazovni sistem, a to je Međunarodna osnovna škola u Zenici i uradila – unapređenjem nastave informatike kroz školsko obrazovanje.

U ovom slučaju, u pitanju je Osnovno školsko obrazovanje. Učenici od 5. do 9. razreda Osnovne Međunarodne škole u Zenici uzeli su učešće u 1.kolu SPARKreators lige.
Ni manje, ni više, dokazali su koliko mogu i dokazali su da i robotika može biti cool, te su programirali kretanje mBot robota i time su omogućili vlastitom robotu da u što kraćem vremenskom razdoblju dođe do cilja.

SPARKreators liga je robotičko natjecanje koje ima za cilj jačanje informatike i tehničke kulture u osnovnim školama širom Bosne i Hercegovine. Liga je pokrenuta u 2016./2017. školskoj godini, kada su u 350 osnovnih škola iz Bosne i Hercegovine donirali 700 edukacijskih robota i obučili nastavnike za rad s njima.
U SPARKreators učestvuje veliki broj učenika, broj koji dostiže čak i do 1000. Među njima našli su se i Selma Prušćanović i Mak Begović, učenici Međunarodne osnovne škole, s kojima smo imali priliku razgovarati o iskustvu.

Mak i Selma su učenici 9. razreda, međutim pričajući sa njima otkrili su da su svi podjednako učestvovali u programiranju, od onih najmanjih – 10godišnjaka, do njih – najstariji. A kako onda i ne očekivati uspjeh, kada se isti krije u složnosti i dogovoru!

Uočili smo sjaj u njihovim očima kada su pričali o robotima, pa ih i nije bilo potrebno pitati kako su se osjećali u tom trenutku kada su završili sa programiranjem – oči su govorile, međutim rekli su nam koliko su zapravo bili ponosni  nakon svog rada, i to ne samo oni, već i njihova porodica, i njihova škola.
Otkrili su nam svoje robote iz mašte, a ono što je najvažnije približili su nam definiciju i izgled humanoidnog robota – robota koji je i njih najviše zadivio. Robot koji će, po mišljenju mnogih, početi mijenjati čovjeka u mnogim radovima, pa čak će doći i u ulogu profesora.

Međunarodnoj školi u Zenici ekipa radiYa Active svakako želi puno uspjeha na učešću, a učenicima želimo poručiti da se ne ponosi samo škola i porodica njima, nego i RadiYo  Active – pa i naša Zenica, te da zadrže sjaj u očima koji imaju!
Ovi učenici dokaz su da kad se male ruke slože, sve se može, sve se može!

 

Fotografija br.1: Richmond Park International School Zenica                                  Fotografija br.2: SPARKreators

Piše: Dženita Hećimović


Continue reading

RadiYo Active

Current track

Title

Artist