Održan osmomartovski marš u Zenici!


Povodom Međunarodnog dana žena, Centar ženskih prava iz Zenice je danas, 07. marta, organizovao osmomartovski marš i prigodan program povodom 8. Marta – Međunarodnog dana žena.

Osmomartovska šetnja je za sjećanje i poštovanje prema ženama koje su se kroz protekla stoljeća izborile za prava žena danas. Uzvikivale su “Kruh i ruže!”, tražeći pravo na dostojanstven rad i život. U toj borbi su izgarale, bivale odbačene, gubile život. Upravo na to su željele da podsjete aktivistice Centra ženskih prava iz Zenice.

Brojni transparenti poput Pravo, a ne privilegija, potom Cvijeće je lijepo, ali draža su nam naša prava  su ukazivali na važnost ženskih prava, potom na prevenciju od nasilja, te druge probleme s kojima se žene susreću.

Nama je 8. mart svaki dan. A namjera da se održi Osmomartovska šetnja prije 8. marta jeste da podsjeti one koje slave, da ga slave sa sviješću da su se ekih 200 zadnjih godina žene borile za prava koja danas mi uživamo i imamo. Mi podsjećamo žene na to svaki dan, ali evo 8. mart je posebna prilika za to. Uzimamo ta prava zdravo za gotovo, kao da su oduvijek to, a nisu i niko nam ih nije poklonio. Danas smo hodale gradom i nosile brojne transparente koji ukazuju da prava nisu nikakva privilegija. Govorile smo o pravu žena da žive slobodno i sigurno, i to ponavljamo svaki dan. Planovi su nam da radimo ovo što radimo dok možemo i da prenesemo taj aktivistički duh na generacije koje dolaze. Jer mi se borimo za ove generacije i one koje dolaze – kaže Duška Andrić ispred Centra ženskih prava

Sve je proteklo u najboljem redu, mislim da su žene zadovoljne, a smatram da je trebala biti veća podrška od strane muškaraca. Mislim da na ovaj načim podstičemo društvo da zastupimo ravnopravnost spolova, i mislim da se ovakve setnje trebaju održavati više puta. Žene zaslužuju mnogo više i zaslužuju svoja prava. Poruka za žene bi bila da se više trude, više ističu i da pokažu muškarcima da mi vrijedimo isto kao i oni – kaže Hodžić Ajdina

Poslije osmomartovske šetnje održano je besplatno prikazivanje filma “Sufražetkinje” u Multiplex Ekran Zenica. Film govori o borbi britanskih aktivistkinja za pravo glasa. Film je samo mali doprinos podsjećanju na one žene koje su se krajem 19-og i početkom 20-og vijeka borile za pravo na rad i uslove rada za žene, pravo na obrazovanje i akademsko napredovanje, pravo glasa i političku participaciju žena.

Jedna pozitivna priča iz našeg grada, koja je trebala da dobije veću pažnju i podršku. Veoma je važno ustati se i boriti se za svoja prava, jer kako poručuju aktivistice Centra ženskih prava, to nisu privilegije.

Cvijeće je lijepo, ali draža su nam prava!


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist