Udruženje građana “Život” obilježilo Dan narcisa!


Udruženje građana “Život” iz Zenice, u subotu, 30.03.2019. godine, obilježilo je Međunarodni Dan narcisa u Shopping centru i na Trgu Alije Izetbegovića u Zenici podjelom promotivnih letaka i cvijet narcisa. 

“Dan narcisa u Zenici se obilježava već 14 godina, a članice Udruženja “Život” ovom akcijom žele podići svijest žena, ali i muškaraca o raku dojke” – izjavila je članica Udruženja, Ajiša Mujkanović.

Kako Udruženje nema nikakvu finansijsku pomoć, ovaj dan su iskoristile i za prikupljanje novčanih sredstava za plaćanje režija i kupovinu repromaterijala s obzirom da članice Udruženja redovno posjećuju operisane žene u Kantonalnoj bolnici Zenica i prenose svoja lična iskustva nakon završene životne borbe, dodala je Mujkanović.

Narcisi, jedan od simbola proljeća, života i nade, poznati su i kao simbol borbe protiv raka dojke. Međunarodni Dan narcisa posvećen je oboljelima od raka, a cvijet narcise odabran je kao simbol proljeća, ali i buđenja nove nade. Prvi je put održan 1957. godine u Torontu u organizaciji kanadskog udruženja za borbu protiv raka (Canadian Cancer Society), a akcija se održava radi pružanja podrške oboljelima, smanjenja smrtnosti od raka i poboljšanja kvalitete života oboljelih i njihovih porodica.

Da li ste znali?
Više od 90 posto bolesnica s rakom dojke može se izliječiti ako se dijagnoza bolesti postavi u ranom stadiju. Redovitim pregledom, koji uključuje samopregled, mamografiju i ultrazvučni pregled dojki, rak dojke se može otkriti u ranom stadiju, kada su izgledi za izlječenje mnogo veći.


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist