Generacijski susret ljubiteljica pisane riječi


Drugo izdanje emisije Studentologija, koju možete slušati svakog četvrtka od 13:30 do 15:30h na Radio Active, je bilo u znaku knjiga. Iako se studenti u proljetnom periodu najviše bave učenjem za kolokvije, odmoriti od stručne literature je uvijek zahvalno uz neku knjigu koja vas uvuče u svoj novi svijet. O toj snazi listova među tvrdim ili mekim koricama su govorile gošće emisije: Sabaheta Maluhić-Bajtarević, bivša dugogodišnja novinarka BHR1, i Larisa Mahmić, izvrsna studentica sa najboljim prosjekom ocjena treće godine studija B/h/s i književnost.

 

Na pitanje kakve knjige najviše vole da čitaju u svoje slobodno vrijeme, ove ljubiteljice pisane riječi su se, uprkos generacijskoj razlici, složile da su to romani historijske fikcije, uz koje se odmore, ali i nešto nauče.

“Posebno me privlače romani u kojima su autori(ce) obavili temeljito historijsko istraživanje, a zatim su to ukomponovali sa svojom vlastitom fikcijom i imaginacijom. Takve romane pišu, meni drage, Jeanne Kalogridis (Žena jednog Bordžije, Đavolja kraljica, Ja – Mona Liza) i Michelle Moran (Nefertiti, Heretička kraljica, Kleopatrina kći). Zanimljivo mi je ispreplitanje fikcije i fakcije”, istakla je Larisa.

Također, Sabaheta je dodala da svi oni zainteresovani za povijest srednjovjekovne Engleske i uvijek interesantne dinastije Tudora mogu pronaći mnoštvo informacija u svjetski poznatim romanima Philippe Gregory.

Ljubav prema čitanju, izjavile su obje, se javila od malih nogu.
“Mene je mama navela da čitam”, rekla je Sabaheta uz osmijeh. “Dala mi je u ruke roman Pearl Buck, ‘Dobra zemlja’, već u sedmoj godini. Kada se od malena dotaknete ozbiljne literature, teško je zaustaviti se. Moja najdraža knjiga će ipak uvijek biti ‘Šeširdžijin zamak’, Archibald Kronin, koju sam pročitala više puta.”

“Bila sam tek osnovnoškolka kada sam „savladala“ Dječije odjeljenje Biblioteke u Zenici. Trenutno sam član Centralnog odjeljenja, Američkog kutka, ali i Biblioteke Filozofskog fakulteta”, kazala je Larisa.

“Dakle, pročitala sam toliko knjiga da bi mi ih bilo teško prebrojati. Međutim, ako baš moram izdvojiti nešto, neka to bude Tolkinova trilogija Gospodar prstenova – vječiti klasik za sve uzraste”, otkrila je Larisa, skromno dodavši veliku stvar – na svečanosti Senata Univerziteta u Zenici je dobila povelju dekana kao najbolja studentica druge godine na Filozofskom Fakultetu.

RadioYo Active: Šta bi poručili studentima?

“Studentima poručujem da maksimalno uživaju u svojim studentskim godinama i studentskom načinu života – upravo se time i ja vodim. Srednjoškolcima, odnosno maturantima, toplo preporučujem da upišu studij koji oni žele i da izaberu ono što vole jer će samo tako biti potpuno zadovoljni”, poručila je Larisa.

“Djeco, čitajte i samo čitajte. Nemojte govoriti da nemate vremena, nego se potrudite i uvijek odvojite vrijeme za čitanje”, poručila je Sabaheta.

 

Pa iako su studentica i novinarka pronašle mnoštvo zajedinčkih afiniteta u svijetu knjiga, drugo izdanje emisije Studentologija je za svoje slušatelje sadržavalo i preporuku filmova. Voditelji su predložili jedan klasik, romantični “The Notebook”, i jedan hit kojeg možete gledati u kinima, “Us”, čiji je režiser dobio Oskara prošle godine za scenarij filma istog žanra – horor.
Kao i svake sedmice, mogle su se čuti i pjesme koje za slušatelje bira voditeljica Ajla Mrkaljević, i cover izvedbe voditeljice Emine Bajtarević, uz gitaru ili ukulele.

Slika preuzeta sa: www.logicno.com


Tvoj stav

Ostavi komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena zajedno sa komentarom.Potrebna polja su označena sa zvjezdicom(*)



RadiYo Active

Šta svira?

Title

Artist